top of page

Kun joulukalenteri lähtee käsistä

Vuoden 2023 joulukalenterimme oli ihmisen ja tekoälyn yhteistyötä. Välillä saumatonta, välillä anarkistista ja outoa. Ihan tietoisesti kokeilimme rajoja ja seurasimme outojakin nyrjähdyksiä tutkimusmatkailijan otteella. Valinta oli oikea, ja kokemuksista versoo takuuvarmasti vielä paljon uusia mielenkiintoisia juttuja.




Mainitaan nyt muutamia mielenkiintoisimmista havainnoista.


Käytimme tekoälyä esimerkiksi keksimään uusia ruokalajeja ja ehdottamaan niille sopivimpia viinejä ja muita juomia. Se osa tuloksista, joita ehdimme testailemaan oli varsin kunnollista. Toisiin taas palaamme takuuvarmasti, kuten itsenäisyyspäivän herkistämänä Viipurin kansainvälistä mainetta muistellessa sivutuotteena ideoituun karjalanpiirakka-sushiin. Sitä on yksinkertaisesti pakko päästä maistamaan! Ruoka- ja juomajutuissa hyödynsimme erityisesti itse hienosäätämiämme tekoälyjä, Culinary Exploreria ja Eco Sommelieria, joita molempia voit itsekin kokeilla, mikäli sinulla on maksullinen ChatGPT -tili. Kumpikin GPT:istä on säädetty olemaan ärsyttävyyteen asti kulturelli, sivistynyt — ja ekoasioiden suhteen välillä rasittavan jeesusteleva. Meidän kieroutuneeseen huumorintajuumme sellainen sopii. Parhaimmillaan se pystyy suorastaan huikeisiin suorituksiin. Koita vaikka antaa sommelierille ohjeeksi pelkästään esimerkiksi "Post-strukturalisti, pappi ja apina kävelivät baariin…" — tai tsekkaa videolta miten meille kävi!


Joulun alla netissä jyllännyttä trendiä mukaillen testailimme täysin jengoiltaan irronneessa joulusadussamme mitä seuraa, kun tekoälyn tuotoksiin muutaman kerran aina vastaa, "kyllä, mutta mennään vielä pidemmälle". Menetelmällä päästiin nopeasti aika surrealistisiin ulottuvuuksiin niin tekstin kuin kuvankin tasolla. Joulusatua löytyy paloihin jaettuna useamman päivän alta, luukusta 17 alkaen.


Kun ihmisellä on liian vilkas mielikuvitus eikä hän ole turhan tarkka tarinoittensa totuudellisuuden kanssa, häntä kutsutaan mytomaaniksi. Tällaista ihmistä voidaan kutsua myös muilla nimillä, kuten loistava kapakkaseura – tai kirjailija. Tai sillä tasolla asia on lähinnä viihdyttävää. Patologisella valehtelemisella on tietenkin myös vakavat seurauksensa, mutta jätetään ne nyt toiseen kertaan.


Hyödynsimme myös täysillä tekoälyn niitä luonnollisia ominaisuuksia, joita usein pidetään nimenomaan ei-toivottuina. Aivan erityisesti niin sanottua "hallusinointia", jossa AI pyrkii täyttämään sille annetun tehtävän, vaikka se sitten joutuisi keksimään kaikki faktat itse. Esimerkiksi Pariisin katakombeissa seikkailevaan tarinaamme keräsimme muutamia täysin keksityiltä kuulostavia todellisia tarinoita, ja annoimme tekoälyn keksiä sekaan todellista sepitettä. Huh mikä sotku — mutta mielenkiintoinen. Osaatko sanoa mikä on totta ja mikä fabulaa?


Hieman vastaavia totuusarvoltaan kyseenalaisia mutta muuten perin viihteellisiä uria ajeltiin esimerkiksi jutuissa Derridan lehmistä ja oman tuotteemme mainostamisesta joulukalenterissa. Jälkimmäinen johti erityisen outoon tarinatyyppiin, joka todella alkoi oman tuotteemme häpeämättömänä promootiona, mutta ilmeisesti juuri mauttoman kaupallisuutensa takia metamorfoitui lopulta itsensä Beelzebubin katuhaastatteluksi. Alakerran edustaja lausuikin muutamia painavia mutta ambivalentteja sanoja joulun kaupallistumisesta.


Vuoden merkittäviin innovaatioihimmehan kuului mainio maisteluiden sarja, jossa pyrimme löytämään hyvin yhteen sointuvia viinejä ja salmiakkeja. Tähän kulinaariseen komboon viitattiin joulukalenterissamme pariinkin otteeseen, mistä ehkä myös uutisarvoltaan merkittävintä päätyä edusti juttu salmiakista kuudentena perusmakuna. Hämmästyttävää kyllä juttu on vieläpä totisinta totta. Varsin hyvänä joululahjavinkkinä julkaisimme myös joulukalenteriin jo aiemmin esimerkiksi TikTokissa ihan kivasti menestyneestä maisteluraportistamme, jossa valituille salmiakeille pyrkivät tekemään oikeutta vuoden Beaujolais Nouveaut.


Siinäpä sitä oli asiaa taas yhdeksi joulukuuksi. Ensi vuonna uudestaan!


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page