top of page

Luukku 14: Torille! Kuudes perusmaku löytyy Pohjoismaista


Alkaa vaikuttaa siltä, että oma rakas yhteispohjoismainen salmiakkimme osoittautuu kuudenneksi perusmauksi. IKITOMUn aina trendien harjalla keikkuva toimitushan aloitti unissakävijän varmuudella kesällä hilpeän anarkistisen videosarjan, jossa maistelemme viinejä eri salmiakkien kera. Olimme itse asiassa autuaan tietämättömiä siitä, kuinka ajankohtaisen aiheen äärellä jälleen olimmekaan. Torille!


Tiedeyhteisö on todellakin löytänyt perusteita sille, että salmiakin omalaatuinen maku saattaisi kiriä uudeksi perusmauksi suolaisen, makean, happaman, karvaan ja umamin rinnalle. Vaikuttaa nimittäin siltä, että se aiheuttaa niin uniikin aistimuksen, että mustan mönjän pitäminen perusmakuna olisi perusteltua. One word: OTOP1. Mitenkään erityisen helppoa tällaisen aseman virallistaminen ei ole. Edellinen uusi tulokas, umami, joutui odottamaan virallista vahvistusta lähes koko vuosisadan. Mutta siitäkin huolimatta: onnea Suomi, salmiakki – ja IKITOMU!


Tämän päivän luukusta löytyy siis 6. perusmakuehdokas, salmiakki, ja aivan erityisesti paritettuna viinien kanssa. Siitä saa loistavan pikkujoulunumeron, mutta myös joululahjan. Osta hyvä pullo haluamaasi viiniä, ja kerää mukaan pieni maisteluvalikoima erilaisia salmiakkeja. Unohtumaton elämys on taattu! Salmiakkisettiä kerätessä on hyvä hakea valikoimaan leveyttä. Jotakin lakritsisemmasta päästä, jotakin suolaisemmalta alueelta, hieman miedompaa, vähän väkevämpää, ja finaaliin kenties muutama äärimmäisempi maku. Raatilaisiltamme silminnähtäviä reaktioita ja syvällistä itsetutkiskelua ovat kirvoittaneet mm. noitapillit, merirosvorahat, lakritsifudge, Sisun pippuriliidut, lumipantterit, Malacon salty mix-trio ja niistä erityisesti oranssit persikkaversiot. Väkevimmässä päädyssä myös esimerkiksi pääkalloilla, suolasilleillä ja Sisun Häijyillä on saatu aikaan äimistyttäviä äärikokemuksia. Tunnelma on kaikissa maisteluissamme heti alusta ollut hilpeä, innostunut ja kommentit suorastaan lyyrisiä. Viinin ja salmiakin mauilla urheilua ei voi kuin suositella! Inspiraatiota löydät vaikkapa näistä legendaarisista maisteluistamme:

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page