top of page

Terveys- ja hyvinvointialan uudet mahdollisuudet – kolme keskeistä valmiutta tulevaisuuteen

Terveys- ja hyvinvointiala elää yhtä suurimmista murroksistaan. Pahoinvoinnin kasvu ja yleistyvät jaksamisongelmat tuovat mukanaan uusia haasteita. Alan ammattilaisilla on uusien tutkimustulosten, innovaatioiden ja teknologian avulla kuitenkin myös mahdollisuus parantaa palveluita ja ihmisten hyvinvointia.

Tekoälykuvittajamme Midjourney kuvitteli "valokuvat" tähän juttuun. Kuvaehdokkaita syntyi satakunta, ja niiden joukosta oli helppo poimia parhaat. Koko hommaan meni puolisen tuntia.
Tekoälykuvittajamme Midjourney kuvitteli "valokuvat" tähän juttuun. Kuvaehdokkaita syntyi satakunta, ja niiden joukosta oli helppo poimia parhaat. Koko hommaan meni puolisen tuntia.

Mutta miten onnistuu inhimillisen lämmön ja välittämisen yhdistäminen teknologisoituvaan ympäristöön jatkuvien kustannuspaineiden keskellä?

Yleisimpiä keskustelunaiheita tutkiessa esiin nousee termejä kuten “terveysteknologia ja digitalisaatio” tai “hyvinvointialan palvelumuotoilu”, mutta myös aika spesifejä uutuuksia, kuten “agetech”, “holistic health platforms” ja “virtual wellness”. Suomessa puhuttavat eri ikäryhmien hyvinvointi ja jaksaminen, erityisesti työikäisten psyykkinen kuormittuminen ja itsemurhariski.

Hyvää pohdiskelua näkee myös alan kestävästä kehityksestä, sekä siitä, olisiko digitaalisista ratkaisuista apua esimerkiksi syrjäseutujen, ikääntyvien ja myös syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tavoittamiseen ja palvelemiseen.

Isoja ja vakavia aiheita siis, joista käydään kiitettävästi aika laadukastakin keskustelua. Hyvinvointialueet, organisaatiouudistukset ja rahoitusmallit ovat tietenkin debatin ikivihreitä.


Lasten ja nuorten syrjätymisen estämiseen tekoäly suosittelee erityisesti satojen pikkuleipien leipomista.
Lasten ja nuorten syrjätymisen ehkäisemiseen tekoäly suosittelee satojen pikkuleipien leipomista tilavassa ja hyvin varustellussa kotitalousluokassa.

Juuri nyt keskeistä on muutoksen hallinta. Se vaatii kokonaistilanteen hahmottamista, suhteellisuudentajua, ja kykyä kommunimoida aiheesta selkeästi.

IKITOMUn AI-työpajat, videotuotannot ja videotuotantokoulutus auttavat terveys- ja hyvinvointialan toimijoita hahmottamaan uusia ratkaisumahdollisuuksia ja viestimään niin tavoitteista kuin saavutuksistakin.



1. Koneaivo auttaa navigoimaan riskien ja mahdollisuuksien ristiaallokossa


IKITOMUn AI-työpajat tarjoavat terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisille mahdollisuuden tutustua tekoälyn nykytilaan ja tulevaisuuden näkymiin. Uusien välineiden mahdollisuuksia voi ymmärtää vasta omakohtaisen kokemuksen kautta. Emme yritä neuvoa ammattilaisille miten heidän pitäisi työtään tehdä, vaan pyrimme tarjoamaan heille tietoa ja kokemusta, joiden pohjalta he voivat kehittää työtapojaan itse.

Terveys- ja hyvinvointialalla tekoälyä hyödynnetään jo nyt monin tavoin. Koneoppiminen on ollut huippututkimuksen käytössä vuosien ajan esimerkiksi tutkimustulosten ja terveystietojen analysoinnissa. Nyt se on alkanut yleistyä myös arkisempiin työtehtäviin, kuten hoidon ennakointiin, aikataulutukseen ja asiakaspalveluun. Myös viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä siitä on ollut suurta hyötyä.


On myönnettävä, että vaikka kuvitukset syntyvät ilmiömäisellä nopeudella, niissä on helposti uskonnollisen pamfletin tunnelma. Tulokset kuitenkin kehittyvät viikko viikolta.
On myönnettävä, että vaikka kuvitukset syntyvät ilmiömäisellä nopeudella, niissä on helposti uskonnollisen pamfletin tunnelma. Tulokset kuitenkin kehittyvät viikko viikolta.

Tavalliselle kuluttajalle älykkäät palvelut ovat tulleet tutuksi erilaisten älylaitteiden ja biometristen mittausten kautta. Terveystietoja voi kerätä ja analysoida nyt niin kotioloissa kuin etänäkin. Varsinkin hoitokontaktin alkuosassa on yhä tyypillisempää, että asiakas ottaa yhteyttä ensin sähköisesti, syöttää tilanteensa peruskuvauksen tietojärjestelmään, vastailee täydentäviin kysymyksiin ja saa vasta sitten kontaktin ihmiseen. Tällaisia AI-työkaluilla vahvistettuja “telemedicine”-malleja kehitellään niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.


Yksi keskeisimmistä kehitysalueista onkin asiakaskohtaamisen parantaminen.

Jatkuvissa säästöpaineissa on keksittävä keinoja parantaa asiakkaiden kokemaa huolenpitoa, samalla tehostaen kaikkein arvokkaimpien inhimillisten asiantuntijaresurssien käyttöä. Tehtävä kuulostaa paradoksaaliselta, eikä se ilman tietoteknisiä innovaatioita oikein enää onnistuisikaan. Se tarkoittaa vähintään rutiinien hoitamista tekoälyn avustuksella, mutta myös esimerkiksi yksinäisyyden ja eristyneisyyden lievittämistä virtuaalihahmoilla ja -kontakteilla. Ongelmien ennakkoluuloton arviointi saattaa avata umpisolmuja ja tuottaa ikiaikaisiin perusongelmiin kokonaan uusia, vallankumouksellisia ratkaisuja.

IKITOMUn AI-työpajat opettavat terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisia reagoimaan riskeihin, näkemään mahdollisuuksia ja kehittämään kokonaan uusia ratkaisuja. Osallistujat pääsevät pintaraapaisua syvemmälle erilaisten mahdollisuuksien maailmaan, riskejäkään kavahtamatta. Jo lukuisat eri alojen ammattilaiset ovat saaneet heti hyödynnettävää tietoa ja välineitä oman työnsä kehittämiseen.


2. Pää pilvissä ja tarinankerronta sydämessä

Visuaaliset tarinat ovat voimakkaita välineitä arvojen, emootioiden ja alan erityispiirteiden välittämiseen. Niiden avulla voidaan esitellä tavoitteita, selittää monimutkaisia prosesseja ja viestiä saavutuksista.


Terveysammattilaiset tekevät verkkoviestintää videolla. Tekoäly ei selvästi ihan vielä ymmärrä miten kuvausvalot toimivat, mutta tunnelmallinen ja elokuvallinen ruutu siitä silti tuli.
Terveysammattilaiset tekevät verkkoviestintää videolla. Tekoäly ei selvästi ihan vielä ymmärrä miten kuvausvalot toimivat, mutta tunnelmallinen ja elokuvallinen ruutu siitä silti tuli.

Huomionarvoinen yleinen trendi on terveydenhuollon kentän laajentumien kohti yleistä hyvinvoinnista huolehtimista ja ennaltaehkäisevää toimintaa. Se vaatii asiakkailta omatoimisuutta – mihin puolestaan tarvitaan tietoa ja opastusta, usein virtuaalisesti. “Mindful movement” leviää ja aiheuttaa keskustelua, samoin kestävä hyvinvointi ja jopa hyvinvointiturismi. Vastuullista viestintää ja keskustelua tällaisista uusista alueista luonnollisesti tarvitaan. Kuka ottaisi asian hoitaakseen?

IKITOMUn perinteiset videotuotannot vaihtelevat korkean profiilin mainoselokuvista kevyesti tuotettuun jokapäiväiseen videoviestintään. Olemme tuottaneet elävää kuvaa monillekin alan toimijoille, kuten Turun yliopiston Lääketieteelliselle tiedekunnalle ja Kaarinan terveystoimelle. Niissä hankkeissa ammattilaisten kohtaaminen on yhdistynyt autenttiseen videomateriaaliin ja kertomuksiin kentältä. Asiantuntijoiden puhe yhdistettynä heidän työskentelynsä esittämiseen visuaalisesti toimii aina.

Puolidokumentaarinen, kevyt videotuotanto tarjoaa erittäin käyttökelpoisia välineitä niin nopeaan jokapäiväiseen viestintään kuin emotionaalisesti vetoavampaankin sisällöntuotantoon. Meillä on runsas kokemus nykyaikaisesta nopeatempoisesta ja monikanavaisesta viestinnästä, sillä videovetoinen verkkojulkaisumme IKITOMU.com tuottaa sellaista jatkuvasti.


Hyvä kuva välittää faktan ohessa myös paljon emotionaalista tietoa. Siksi visuaalinen viestintä on niin tärkeää. Tämäkin kuva kertoo todellisuudesta paljon, vaikkei sillä ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä.
Hyvä kuva välittää faktan ohessa myös paljon emotionaalista tietoa. Siksi visuaalinen viestintä on niin tärkeää. Tämäkin kuva kertoo todellisuudesta paljon, vaikkei sillä ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. PS. Hyvinvointi ei aina ulotu sormiin asti, varsinkaan tekoälyn kanssa toimiessa ;)

Uutuutena tekoälyllä tuetut tuotannot tarjoavat kiehtovia mahdollisuuksia laajentaa tunteisiin vetoavaa tarinankerrontaa ja vaikuttavaa ilmaisua entisestään. Terveyden ja hyvinvoinnin tehtävissä on paljon monimutkaista asiaa, jota pitää selittää ja avata niin ammattilaisille, asiakkaille kuin omaisillekin. Jo ihan korrektiussyistäkin kaikkea ei voi perinteisin keinoin esittää.

AI-vetoiset sisällöntuotantokonseptit, jotka perustuvat virtuaalisiin tuotantomalleihin, AI-juontajiin ja muuhun generoituun tekoälysisältöön, saattavat hyvinkin ratkaista monia perinteisiä terveyden ja hyvinvoinnin haasteita. Kerromme mielellämme lisää vaikkapa lyhyessä etätapaamisessa.


3. Opi kalastamaan ja pysyt kylläisenä

Vanha hokema väittää, että kun ihmiselle antaa kalan, hän syö siitä kerran, mutta loppuelämänsä pysyy kylläisenä se, joka opetetaan kalastamaan itse.

Sosiaalisten medioiden vauhti on hurja ja sisällönkulutus niin kovaa, että kaikkea ei voi aina ulkoistaa. Terveys- ja hyvinvointialallakin on tärkeää, että alan ammattilaiset ottavat haltuun viestintää itse ja luovat suoria yhteyksiä yhteisöönsä. Monessa paikassa näin jo toimitaankin: laadukkaan itse tuotetun sisällön määrä on kasvanut ilahduttavasti. Jokapäiväistä sisältöä tehdään oman porukan kesken, ja kumppaneita käytetään vaativampiin tuotantoihin.

IKITOMUn videotuotantokoulutus on suunniteltu antamaan ammattilaisille työkalut ja taidot, joita he tarvitsevat viestinnän vahvistamiseen ja asiakasyhteyden parantamiseen. Sosiaalisen median ja videon mahdollisuudet ovat valtavat, ja me olemme täällä auttamassa sinua hyödyntämään niitä. Videotuotannon koulutuksella voimme auttaa sinua luomaan merkityksellistä ja vaikuttavaa sisältöä, joka resonoi yleisösi kanssa ja parantaa asiakastyytyväisyyttä.


Kun tekoälyn toimintaa oppii ymmärtämään, sen mahdollisuudet (ja rajoitukset) kirkastuvat nopeasti. Työpajamme ydin on "ohjatun leikkimisen" jakso, jonka avulla luova mieli vapautetaan.
Kun tekoälyn toimintaa oppii ymmärtämään, sen huikeat mahdollisuudet (ja rajoitukset) kirkastuvat nopeasti. Työpajamme ydin on "ohjatun leikkimisen" jakso, jonka avulla luova mieli vapautetaan.

Kuinka päästä kustannustehokkaimmin vauhtiin?

IKITOMUn AI-työpaja ja ED Designin Design Puzzle™ ovat avaimesi tähän uuteen maailmaan. Ne toimivat lähtöpisteinä ja siltoina uuteen aikakauteen, jossa asiakaskohtaamiset ovat virtuaalisia elämyksiä, jotka määrittelevät merkityksen niin asiakkaille kuin alan ammattilaisillekin.

Ehdotamme, että aloitat AI-työpajastamme. Pystymme antamaan hyvän tilannekuvan AI-kehityksestä niin alallanne kuin yleisemminkin, ohjaamaan ajattelunne oikeille urille, vastaamaan useimpiin kysymyksiin suoraan — ja mikä tärkeintä, potkaisemme luovuutenne käyntiin myös AI:n osalta. Emme kuvittele pystyvämme neuvomaan asiantuntijoita työssään, mutta työpajastamme saatte taatusti sytykkeitä, joiden ansiosta keksitte kymmeniä tapoja kehittää omaa työtänne.

AI-työpajaa on useaa eri makua. Aloittelijoille sopivassa perusversiossa tutustutamme sinut ja tiimisi tekoälyyn yleisemmin. Tämän artikkelin tänne asti lukeneille suosittelemme terveyden ja hyvinvoinnin ratkaisuihin keskittyvää versiota. Ja kaikenlaisia muitakin painotuksia ja teemoja saa - kerro mikä maistuu, niin me toimitamme. AI-työpaja kannattaa ostaa suoraan verkkokaupastamme. Maksettuasi voit myös varata teille sopivan ajankohdan suoraan kalenteriimme. Älä lykkää starttia enää — tekoäly ei odota ketään!

Tässä varmemmaksi vakuudeksi pari tyytyväistä asiakasta oikein videolla:

Pop Median tj Tuomo Häkkinen katsoi, että työpajamme on pakollista ohjelmaa käytännössä kaikille, yrityksen koosta riippumatta.

Markkinointitoimisto Ida Framin tj Panu Laaksonenkin arvosti. Hän koki tiiminsä saaneen valtavan määrän työkaluja ja suuntia mihin edetä.

Kuten myös Jungheinrichin markkinointijohtaja Petteri Leino, jonka mielestä työpaja antoi konkreettisia välineitä heti omassa työssä hyödynnettäväksi.

"No niin, käytte sen AI-työpajan ensin, niin otetaan sitten niitä testejä ja päätetään jatkotoimista, eikös niin?"
"No niin, kun olette sen AI-työpajan nyt ensin käyneet, niin päätetään sitten jatkotoimenpiteistä. Mutta kyllä minä näihin pohjatietoihin perustuen sitä ED:tä pitäisin ihan mahdollisena.."

Ellet ole vieläkään vakuuttunut siitä, että pystymme asettamaan aivosi uuteen asentoon, lisätietoja saa AI-työpajan varsinaisilta sivuilta.

Voit myös kysyä lisää puhelimitse +358414990345, sähköpostitse hello@ikitomu.com tai lähes millä tahansa muulla välineellä. Voit esimerkiksi kokeilla, sattuisimmeko olemaan paikalla videohuoneessamme tai varata meiltä puolen tunnin etäpalaverin — keskustelemme mielellämme mahdollisuuksista. Kustannuksitta ja sitoumuksitta, tietenkin.

Tervetuloa tutkimaan AI:n uskomattomia mahdollisuuksia ja hallitsemaan siihen liittyviä riskejä kanssamme. Päivitetään asiakaskohtaamisenne nykyaikaan. Tsemppiä mullistuksiin! Ville IKITOMUlta



Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page