top of page

Interrail 2023

Kaksi aikuista ja 6-vuotias parin viikon Interraililla.Samat videot tällä sivulla uusimmasta vanhimpaan oheisteksteillä.


Reittimme (pääkohteet isoilla kirjaimilla, vähintään yhden yön yöpymiset merkitty tähdillä, muut ovat keskeisimpiä reittipisteitä):

Ensimmäinen yö laivalla - Tukholma - Kööpenhamina - * Flensburg - * München - Salzburg - Villach - * VENETSIA - * BASEL - * NANCY - Strasbourg - * Hampuri - Kööpenhamina - *(yöjuna) Tukholma - Turku - Helsinki


Venetsia näkyvissä! Vihdoin! Harmi vaan että se on matkaseurueemme nuorimmaiselle kirvelevä pettymys.


Mitä tehdä kun tavarasäilö nielee osan matkatavaroista? Villachissa sekin selvisi.


Maisemareitti Salzburgista Villachiin AI-journalistimme silmin.


6-vuotias ei vielä jaksa keskittyä huimiinkaan maisemiin kovin pitkäksi aikaa. Mutta aikuiselle junamatkustaminen on parhaimmillaan sekä esteettinen että filosofinenkin kokemus.


Salzburgin ja Villachin välillä on komeita maisemia! Eivät ne nyt kaikkein hienoimpia Alppireittejä hakkaa, mutta kyllähän noitakin paremman puutteessa katselee.


Tämänkertaisen reilin ydinsyy oli esitellä 6-vuotiaalle Venetsia, josta hän oli kiinnostunut muutamien kuulopuheiden ja yhden postikortin perusteella.


Tukholmasta Saksan rajan yli Flensburgiin noin kymmenessä tunnissa. Rankka päivä mutta päästiin pitkälle!Viime kesänä unohdimme pitää matkapäiväkirjaa. Karkea virhe, jonka yritämme tänä vuonna korjata. Nuorin matkalainen teki sille hienon ja havainnollisen kansilehden.


DSB:n ensimmäisessä luokassa on tarjolla keksejä ja virvokkeita. Olutta ei sentään, mutta sen olivat tanskalaiset nuoret miehet hoitaneet omatoimisesti. Kuten eräät meidänkin seurueestamme ]:-)


Margit Kööpenhaminan DSB 1' Loungesta kertoo, miten junamatkailun ja ensimmäisen luokan reilarien kehitys heillä näkyy. Kaikkihan eivät ole edes selvillä siitä, että monilla suurilla asemilla myös 1. luokan Interrail-lipulla pääsee nauttimaan rauhasta, hiljaisuudesta, kahvista ja hedelmistä.


Matkaseurueen nuorin, joka vielä viime vuonna yleensä vieroksui kameraa, halusikin nyt yllättäen että hänellekin esitetään kysymyksiä. Kysyimme siis heti kärkeen, miten 6-vuotias tällaisen lounge-elämän kokee.


Onko ensimmäisen luokan lipusta iloa Interraililla?


Jotenkin Interrailin idea ja 1. luokkaan ainakin mielikuvatasolla liittyvä luxus eivät äkkiä ottaen tunnu sopivan yhteen. Mutta miksei? 19-vuotiaana asiaan ehkä vielä kuuluukin nukkua istualtaan ja peseytyä junan wc:ssä, mutta heikentääkö kokemuksen autenttisuutta, jos varttuneempana seikkailijana matkustaa ilmastoidun vaunun tilavassa nojatuolissa, omalle paikalle tarjoilluista herkuista ja maisemista nauttien?


Lentomatkailuun liitetään paljon mielikuvia ylellisyydestä, vaikka todellisuus on jo vuosia ollut useimmille aivan helvetin kaukana niistä. Lähinnä karjaa ohjaavan putken päästä puuttuu enää se pulttipistooli.


Junamatkailu on toki omalla tavallaan raskasta sekin, mutta liittyy siihen monia nautintojakin. Junassa matkustajalle on useimmiten mukavasti tilaa ja jaloittelemaan pääsee aina halutessaan. Varsinkaan kaukojunissa ruokakaan ei välttämättä enää ole pelkkä muovirasiallinen keskuskeittiössä tehtyä einesmössöä. Junassa on aina myös mahdollista muuttaa suunnitelmia ja hypätä spontaanisti kyydistä mielenkiintoisen aseman kohdalla.


Tarjoaisiko ensimmäisen luokan lippu matkan tekoon vieläkin lisää ylellisyytta? Päätimme että asian tutkiminen on yksi tämän vuoden ydintavoitteita. Tässä fiiliksiä heti ensimmäisen matkarupeaman jälkeen.


Tuhannet ja taas tuhannet suomalaiset seikkailut ovat alkaneet T-Centralenilta. Niin tämäkin. Kuten yleensäkin, jännittyneenä ja ristiriitaisin tuntein raahasimme naurettavan runsaat pakaasimme rautatieaseman laiturille. Onko tässä mitään järkeä? Miksi tähän ryhtyy aina uudestaan ja uudestaan? No, tästä se taas lähtee.


Päivitämme tämän sivun alkuun aina uusimpia välähdyksiä matkan varrelta. Ja tuttuun tapaan voit seurata niitä myös some-kanavissamme, kuten TikTokissa, Instassa, Facessa tai vaikka Vimeossa. Tervetuloa seuraan!


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page