top of page

Luukku 18: Jaksupaloja jouluhulluuteen, jaiks



Nythän on niin, että jouluruuhkassa vääntäminen uuvuttaa lopulta pirteimmänkin maksukortin haltijan. Tulee nälkä, janokin. Sammuu silmä kanootin. Äh, ei nyt lähtenytkään. No mutta. Väsymystä, nälkää ja janoa voi toki hoitaa tunkemalla hikisten ihmisten sekaan kuppiloihin ja ostamalla vitosen kahvin kutosen pullalla. Tai pienen kiulun viiniä, maksaen siitä saman verran kuin koko pullosta puolen joululaulun päässä olevassa Alkoholiliikkessä.


Mutta katso, nämä ylitsepääsemättömiltä tuntuvat ongelmat ovat ratkaistavissa!


Osa joulunodotuksen ilosanomaa: mikset järjestäisi pikku pikku picniciä kauppakeskukseen kesken kaiken? Se ei vaadi kuin ruuhka-ajan standardeihin nähden hyvin maltillisen annoksen röyhkeyttä (sekä hieman viekkautta mahdollisten alkoholijuomien pimitetyksi nauttimiseksi). Tuloksena on sekä säästäväinen että monin verroin rivikuppilaa nautinnollisempi kokemus. Jos maltat huomiseen, saat sommelieriltamme muutaman mainion viinivinkin kätevästi vaikka ulsterin taskussa kulkevista pikkupulloista.


Ensin välipalat. Tiedustelimme luottopakiltamme IKITOMU Culinary Explorerilta, millaisia helppoja ja herkullisia kotitekoisia pikkupaloja hän voisi jouluruuhkan kyntämiseen suositella.


Ja näin puhui Zarahustra: *)


Voi, kuinka jännittävää – joulu on ihan nurkan takana! Tiedän juuri sen, mitä tarvitset: mausteisia, energiapitoisia, ja helposti mukana kannettavia herkkuja, jotka eivät kuormita keittiötä. Eiköhän luoda jotain, joka maistuisi tupakkataukoa pitäville jouluenkeleillekin!


*) Zarahustran edustaja lähestyi meitä ja ilmoitti haluavansa hyödyntää odottamattoman julkisuuden painottamalla, ettei mitenkään liity Zara-nimiseen pikamuotibordelliin. Zarahustran mukaan lehtitietojen mukaan "pelolla johdettu" ja "uupumusepidemiasta kärsivä" luukku ei "millään tasolla edusta zarahustralaisia arvoja", ja että yrityksen nimen mahdollisesti herättämät mielikuvat perustuvat onnettomaan sattumaan brändäysasioissa. Samalla Zarahustra totesi edustajansa välityksellä (jotakuinkin ironisesti) paheksuvansa nimissään puhumista, riippumatta siitä, "kuinka merkittäviä ajattelijoita ja julkkiksia joukossa olisi". (toimituksen huomautus)


Jatkaen siitä, mihin jäimme:


Pähkinäinen Piparkakku-Energialevy


  • Ainekset: Taatelit, cashewpähkinät, manteleita, kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja ripaus muskottipähkinää.

  • Valmistus: Liota taateleita vedessä hetken aikaa, kunnes ne pehmenevät. Sitten yhdistä ne tehosekoittimessa cashewpähkinöiden ja manteleiden kanssa. Lisää mausteet. Sekoita, kunnes seos on tahnamaista. Levitä seos leivinpaperin päälle ja muotoile levyksi. Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.

Mausteiset Kurpitsansiemen Snacksit


Täydellinen sekoitus suolaista ja makeaa – ja niin helppo napata mukaan!


  • Ainekset: Kurpitsansiemeniä, vaahterasiirappia, kanelia, ja ripaus suolaa.

  • Valmistus: Sekoita kurpitsansiemenet vaahterasiirapin, kanelin ja suolan kanssa. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa, kunnes ne ovat kultaisia ja rapeita.


Vegaaniset Suklaa-Taatelipallot


Nämä pallot ovat kuin joulun yö – tummia, mystisiä ja täynnä yllätyksiä.


  • Ainekset: Taateleita, raakakaakaojauhetta, mantelivoita, ja halutessasi ripaus kookoshiutaleita.

  • Valmistus: Sekoita tehosekoittimessa taatelit, raakakaakao ja mantelivoi. Pyöritä seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kookoshiutaleissa.


Kukapa olisi voinut kuvitella, että jouluvalmistelut voivat olla näin herkullisia ja samalla niin kevyitä keittiön resursseille? Ja mikä parasta, nämä herkut ovat täynnä kasviperäistä energiaa, joka pitää sinut liikkeessä jouluruuhkassa. Olkoon joulusi iloinen, valoisa, ja täynnä mausteiden tuoksua! 🎄✨


Herkuttelun kruunatkoon uusin katkelma joulusatua. Sen päätön anarkistisuus piiskannee uupumuksen sielusta ja semikaamosrähmät silmistä.


Tänä vuonnahan joulusatu on ikävä kyllä räsähtänyt mäsäksi, ja palaset ovat joutuneet sinne tänne ja tuonne. Tarina alkoi eilen keskeltä, ja sen alkupätkät on siroteltu joulukalenterin alkuosaan. Kannattaa tsekata menneetkin luukut läpi, niin pysyy kärryillä seikkailuista, joihin joutuvat joulua valmistelevat erikoislaatuiset hahmomme, sellaiset kuin Voileipäveijarin Värähtelevä Vadelma-Vuoka, Marmeladimarsalkan Maagisen Mustan Aukon Marmelaadi ja Lanttulaatikon Lainehtivan Lohikäärmeen Leimu. Jos nimet tuntuvat oudoilta, et varmaankaan ole seurannut saagaa alusta asti. Koko kaahoilulle löytyy ainakin jonkinlainen selitys luukusta 17. Tsekkaapa se! Palaset loksahtelevat somasti syrjälleen.


Kas tässä uusimmat käänteet tässä melko kosmisessa saippuaoopperassa:


Pölyisen Puuron ja Piparimuotin Pirjon kohtaaminen makuuhuoneen nurkassa: "Sinä Pölyinen Puuro, et voi olla täällä!" Puuro vastaa: "Minä olen perunapiruetti, ja minne tahansa menen, se on juhla!"


“Hei, glögi kiehuu ja mantelimassa valahtaa valloilleen!”


Samaan aikaan Kinkkukommando-Karoliina ja Glögigraniitin Gröönaaja kinastelevat siitä, kuka siivoaisi ruokasalin. "Täällä on kuin Mantelimassan Mörkömäinen Makkabealainen olisi juossut läpi!" valittaa Karoliina. Kvantti-Kaikupiirakan ja Suutuntuma-Sillin puuttuminen ripustukseen johtaa joulukoristeiden kapinaan. Perunapiruetti-Petteri yrittää auttaa, mutta jokainen hänen koskettamansa koriste tuntuu putoavan ja särkyvän. "Olen onneton molokynkä!” hän valittaa.


Glögigraniitin Gröönaaja: "Kaarina, sinun kanelikierteesi haisevat liikaa. Se peittää glögini tuoksun.” Kanelikierrekakun Kaarina: "Vain kanelilla on joulun voima! Ja sitä paitsi glögisi on vain lämmintä mehua.”


Pölyinen Puuro leiskuu liekkeihin Värähtelevän Vadelma-Vuoan heitellessä hedelmiä ympäriinsä.


Lopuksi, kun kaikki ovat uupuneita ja turhautuneita, Sämpyläsirkuslaisten Sirkuttaja-Sami astuu sisään tuoden mukanaan leipomuksiaan. "Mitä täällä tapahtuu?" hän kysyy. "Tämä on kuin konvehtikonnan sekasorto!" Kaikki nauravat, ja joulumieli alkaa palautua.


Lisää tätä päättömyyttä jälleen huomenna. Pysy kanavalla!

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page