top of page

Luukku 15: "Kauhtunutta paskaa halval"

Teimme viime vuonna videoklipin käytetyn tavaran stigmasta. Vuodessa on tapahtunut paljon, muttei riittävästi. Vieläkö sinusta tuntuu nololta ja vähäiseltä antaa lahjaksi jotakin käytettyä? Tai vastaanottaa sellaista?Mikä sitten on arvokasta? Monilla esineillä on selvä käyttöarvo. Rajanveto käytetyn roinan ja "antiikin" välillä on häilyvää, mutta harvoin erityisen epäselvää. Arvon määrittämiseen liittyy silti paljon muutakin, kuten tunnearvo. Jos ihminen kokee esineen tai asian liittyvän omaan tarinaansa, sen arvo saattaa olla hyvin merkittävä, vaikkei kyseessä nyt ihan "Rosebud"-luokan avainsymboli olisikaan.


Niinpä tarina on joskus lahjanmetsästäjälle parempi lähtökohta kuin esine. Ajattele lahjan saajan tarinaa, todellista tai kuviteltua. Tai ajattele teidän kahden tarinaa. Kun siitä kulmasta kuvittelee, mieli saattaa hyvinkin keksiä symbolisia esineitä tai asioita, jotka saattaisivat sopia lahjaksi.


IKITOMU Circular Sage -tekoälymme lausui asiasta viisaasti:

"Jokainen kierrätetty lahja on hahmo suuressa, jatkuvassa kertomuksessa. Se ei ole vain 'käytetty esine'; se on mysteerien ja historian säilö. Kuka omisti tämän aiemmin? Mitä tarinoita se kertoisi? Oliko se ehkä salainen lahja tähtien alla kiellettyjen rakastavaisten välillä? Tai ehkä se kuului väärinymmärretylle taiteilijalle, joka nyt juhlitaan postuumisti. Et anna vain lahjaa; välität osan legendaa."


Ja niin se asia on.


*) Otsikko viittaa Ydinperhe-yhtyeen kappaleeseen “Life Hacks 101”. Esimerkiksi Ydinperheen albumi voi olla mieluisa lahja sukulaiselle.Whoa whoa whoa! Sehän on viides siru joulusadusta!


"Sinä marmelaadi, et voi tanssia!"

Marmelaadi vastaa: "Katso ja opi!"


Taatelikakku-Tiina sanoo ärsyyntyneenä: "Katso minne menet!" Meteorisuihku puolustautuu: "Kaikki ovat hulluina täällä! Nämä eivät ole oikeita lahjoja!" Tiina vastaa kiihkeästi: "Lahjoissa on kyse ajatuksesta, ei hinnasta!"


Heidän ympärillään paketit lennähtävät hyllyiltä kuin villit linnut.


Tämän vuoden joulusatu meni vahingossa palasiksi, ja älyvapaan tarinan sirpaleet levisivät pitkin kalenteria. Onnistuit löytämään viidennen osan, onneksi olkoon. Toivottavasti löydät ne loputkin.


Jos tämä oli ensimmäisesi, ja ihmettelet tyyliä, niin tsekkaa luukku 17. Siellä selitetään miten tähän on tultu.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page