top of page

TEKOÄLY vs IHMINEN: "Making of" ja varsinainen väittely

PRO-tip: Tässä tapauksessa "Making of" on kiinnostavampi kuin itse sisältö, tai kannattaa ainakin katsoa ensin, niin ymmärtää mitä itse tuotannolla on haettu ;)Vitsistä ja leikittelystä tämäkin lähti. Nyt kun kaikki leikkivät ChatGPT:n kanssa, mietimme millaisen vaikutuksen tekisi, jos sen kanssa voisi pelkän tekstin sijaan keskustella ihan kasvokkain. Joten ihan aluksi sille pitäisi luoda kasvot ja ääni. Ja molempiahan pystyy osuvasti luomaan tekoälyn avustuksella. Tuumasta toimeen, siis.


Sinänsähän asiassa ei ole mitään uutta. Spekulatiivisenssa fiktiossa on jo vuosikymmeniä nähty sekä täysin ihmisen kaltaisia että selvästi konemaisia keinoälyjä. Olennainen muutos on kuitenkin se, että nyt tekoäly vihdoin osaa todella tuottaa repliikkinsä itse.


Pitihän illuusiota päästä kokeilemaan. Rahalla saa jo varsin kehittyneitäkin avatareja, jotka voi laittaa puhumaan mitä huvittaa. Me päätimme kuitenkin kokeilla, mitä saa aikaan puhelimella ja ilmaisilla, lähinnä leluiksi tarkoitetuilla sovelluksilla.


Tuloksena ei tietenkään ollut henkilö jota olisi voinut luulla oikeaksi ihmiseksi, mutta sen verran ihmisen kaltainen hahmo nyt kuitenkin, että se sai aivot porisemaan. Ja siihen nimenomaan pyrimmekin: kokeilemaan millaisia emotionaalisia reaktioita herää, kun keinoäly ja ihminen ottavat yhteen kuin kaksi luonnollista henkilöä.


Käsikirjoitus jätti vielä paljon toivomisen varaa, vaikka ohjeistimmekin tekoälykirjailijaamme useaan otteeseen kohti tiukempaa konfrontaatiota ja luontevampaa puhekieltä. Ensikokeiluksi tämä ei kuitenkaan ollut lainkaan hassumpi. Seuraavaksi täytynee miettiä, pitäisikö toteuttaa järjestelmä, jossa AI:n kanssa keskustelu sujuisi reaaliajassa. Täytyy hieman puntaroida, olisiko se työmäärään nähden riittävän kiinnostava toteutettava. Mitenkään erityisen vaikeaa sen toteuttaminen ei ole, joten ehkäpä sekin vielä nähdään.


Jatkamme siis kokeiluja täällä IKITOMUn studiolla ja pukkaamme ulos mitä merkillisimpiä sisältöjä teidän iloksenne jatkossakin.


Halusimme kokeilla kuinka todentuntuisen illuusion tekoälyn ja ihmisen keskustelusta pystyy luomaan resursseilla, jotka periaatteessa ovat jokaisen saavutettavissa. Kuvasimme kaiken puhelimella, ja softista käytimme joko kokonaan ilmaisia tai sellaisia versioita, joita pystyy hetken koekäyttämään ilmaiseksi.


Oikeasta realistisuudesta ollaan toki vielä kaukana, välillä hilpeyttä herättävästikin, mutta meille katsojan kokemukset ja reaktiot ovat kiinnostavampia kuin sisällöt sellaisenaan. Psykologisesti alkaa tapahtua mielenkiintoisia asioita, jos illuusiolle pystyy antamaan hetkeksikin periksi. Rahaa ja aikaa käyttämällähän pystytään nyt jo tekemään materiaalia, jota ei käytännössä voi erottaa todellisuudesta. Siksikin tämä on nähdäksemme äärimmäisen tärkeä suunta tutkia ja kokeilla. Ristiriitaisia ajatuksia herää, yrittipä näkemäänsä suhtautua miten tahansa.


Karkea työnjako ihmisen ja AI:n välilllä sekä lista käytetyistä sovelluksista löytyy videon lopusta. Aiheesta on tulossa myös making of -tyylinen minidokkari tässä lähipäivinä. Stay tuned! Tulevaisuus tapahtuu nyt.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page