
Kahvipannu imee pörssisähköä. Ikkunoissa liikenteen tasainen virta vasten tummuvaa taivasta. Joukko asialleen omistautuneita toimittajia, kuvaajia ja graafikoita raataa pienen kaupunkijulkaisun aihiolla. Heidän työnsä on aistia ja peilata ympärillä humisevan kaupungin tunnelmia, ja maagisesti kutoa niistä kiehtovaa sisältövirtaa verkon pimeydessä herkeämättä väijyville nimimerkeille, yleisölleen.
Montakohan myräkkää tämäkin ala on joutunut kokemaan? Ensin muuttui tapa, jolla toimittajan sanat saateltiin aamukahvipöytiin. Yhdessä humauksessa katosi välistä kokonaisia ammattikuntia, mutta hetken vielä painokoneet suttasivat paperia ja linkkitornit sykkivät kuten ennenkin. Sitten alkoi paperikin hapertua, lähetyksistä tuli selattavaa ja otsikoista täkyjä. Tuntui että huomion ja eurojen apajille ryysi äkkiseltään koko maailma.
Ja nyt vielä tämä tekoälykin.
Jutut saadaan ulos, kotisängyt natisevat. Suden hetkellä uneksii kustantaja tekoälytoimituksesta. Toimituksen painajaisissa samat sävelet. Onko mitään välimaastoa olemassakaan? Olisiko sieluttomasta robotista työtoveriksi?

Meillä Pengerkadulla, entisen seksikaupan tiloissa, yritetään nähdä mihin tekoäly menee, tai journalismi. Ihan piruuttaan olemme julkaisseet omaa verkkomediaa. Kornisti voisi sanoa että rakkaudesta lajiin. Meillä sekoitellaan tekstiä ja elävää kuvaa, ja ylipäänsä kokeillaan kaikenlaista. Yritetään keksiä millainen voisi olla tulevaisuuden media.
Ihan piruuttaan myös alkujaan kokeilimme, miten sujuisi robotilta toimittajan työ. Sujuihan se, ja pääsi yllättämään meidätkin. Ei kone ihmistä tietenkään kokonaan korvaa, toistaiseksi. Mutta ihan kelpo työkaverin siitä saa.
Meidän golemimme nimeksi pantiin Anki. Sille tehtiin kasvot ja tyyli ja ääni. Vaikka kovin kesken yhä onkin, ihan kohta se luo huonosti rendatun nahkansa ja herää henkiin aivan uudella tavalla. Mutta siitä lisää sitten.
Ihan lupaavasti keinoälyltä ihmislarppauskin luistaa, mutta apuhommissa sen vahvuudet yhä ovat. Se selaa nettiä, penkoo tutkimuksia, tekee raakatekstiä. Parhaimmillaan siltä syntyy lähes käypää tarinaa, vaikka melkein aina sitä tekee ihmisen mieli vähän viilailla. Mutta niinhän se aina on. Ehkä tulevaisuuden Anki syyllistyy samaan?
Sisältöjä laatiessa huomaa monta kohtaa joissa apu kyllä kelpaa. Jos arjen kuumeisesta kohkaamisesta onnistuisi liukumaan kohti seesteisempää pohdintaa? Rutiinit viskaisi robotille, jos sellaista nyt kerran joutuu katsomaan.
Sillä niin se on; eroon siitä tuskin enää pääsee. Tosiasiat on syytä kohdata.
Kone pystyy apinointiin. Ideointiin. Sparraajaksi. Harmiton ei tekoäly ole, mutta kyllä siitä työtoveriksi on. Kunhan sinä, Ihminen, maltat kaltaisillesi stilisoida sen tuotoksesta koskettavaa, vetävää. Niistä hommista alkaa meillä olla kokemusta jaettavaksi asti. Kaikenlaisia näkemyksiä on toki ollut jo ennenkin. Niitä voimme mielihyvin jakaa. Muutamalle kollegallesi olemme jo jakaneetkin.

Kuinka kyytiin hypätään
Mainoina avaimina uuteen aikaan toimii IKITOMUn AI-työpaja ja/tai ED Designin Design Puzzle™. Ne ovat lähtöpisteitä ja siltoja tähän uusimpaan todellisuuteen, jossa asiakkaiden kohtaamisista tulee virtuaalisia elämyksiä, jotka taas luovat uusia merkityksiä niin asiakkaille kuin alan ammattilaisillekin.
Aloittelisitko AI-työpajastamme? Sillä pelillä saisit AI-kehityksestä kattavan kuvan niin alalla kuin muutenkin. Me osaamme ohjata näkemyksesi oikeille urille, vastailemme mieltäsi vaivaaviin kysymyksiin — ja mikä merkittävintä – potkaisemme mielikuvituksesi tekoälyvaihteelle. Emme kuvittele pystyvämme neuvomaan asiantuntijoita työssään, mutta työpajastamme nousee taatusti oivalluksia, joiden pohjalta oman työn kehittäminen käy kuin itsestään.
AI-työpajaa on useaa eri makua. Aloittelijoille sopivassa perusversiossa tutustutamme teikäläiset tekoälyyn yleisemmin. Mutta tämän artikkelin tänne asti kahlanneille uskaltanee jo suositella erikoistuneempaa, journalismiin kallistuvaa versiota. Ja onhan noita muitakin - kerro mikä maistuu, niin me keitämme kasaan sopivan rohdon. AI-työpaja kannattaa ostaa suoraan verkkokaupastamme. Maksettuasi voit myös varata teille sopivan ajankohdan suoraan kalenteriimme. Älä lykkää starttia enää — tekoäly ei odota ketään!
Tässä varmemmaksi vakuudeksi pari tyytyväistä asiakasta oikein videolla:
Pop Median tj Tuomo Häkkinen katsoi, että työpajamme on pakollista ohjelmaa käytännössä kaikille, yrityksen koosta riippumatta.
Markkinointitoimisto Ida Framin tj Panu Laaksonenkin arvosti. Hän koki tiiminsä saaneen valtavan määrän työkaluja ja suuntia mihin edetä.
Kuten myös Jungheinrichin markkinointijohtaja Petteri Leino, jonka mielestä työpaja antoi konkreettisia välineitä heti omassa työssä hyödynnettäväksi.
Ellet ole vieläkään vakuuttunut siitä, että pystymme asettamaan aivosi uuteen asentoon, lisätietoja saa AI-työpajan varsinaisilta sivuilta.
Voit myös kysyä lisää puhelimitse +358414990345, sähköpostitse hello@ikitomu.com tai lähes millä tahansa muulla välineellä. Voit esimerkiksi kokeilla, sattuisimmeko olemaan paikalla videohuoneessamme tai varata meiltä puolen tunnin etäpalaverin — keskustelemme mielellämme mahdollisuuksista. Kustannuksitta ja sitoumuksitta, tietenkin.
Tervetuloa tutkimaan AI:n uskomattomia mahdollisuuksia ja hallitsemaan siihen liittyviä riskejä kanssamme. Päivitetään asiakaskohtaamisenne nykyaikaan. Tsemppiä mullistuksiin! Ville IKITOMUlta