top of page

Sampo vai helvetinkone

Osoittautuuko tekoäly rajattomien mahdollisuuksien runsaudensarveksi vai kohtalokkaaksi virheeksi? Hällä väliä! Tekoäly on täällä, ja siihen on reagoitava nyt.


Sampo vai helvetinkone?
ChatGPT ei keksinyt konseptia, mutta auttoi sen kehittelyssä ja promptin kirjoittamisessa. Midjourneyssä aiheesta syntyi kymmeniä versioita käden käänteessä.
Ensimmäinen askel on päivittää oma ajattelusi tekoälyaikaan.

Tarvitset aivot, jotka osaavat ajatella tekoälyajatuksia. Tarvitset uuden näkökulman, omakohtaista kokemusta ja valppaan mielen. Siihen päivitystehtävään AI-työpajamme on erinomainen ratkaisu.



Entä miksi tekoälyä pitäisi opetella ymmärtämään niidenkin, jotka eivät ole alalla?


Koska vain ne, jotka yrittävät ymmärtää edes jotakin tapahtuvasta mullistuksesta, pystyvät tarvittavaan innovoimiseen, kirivät alallaan ja ottavat tulevaisuuden haltuunsa.


Ja jahkailijat… no, he vajoavat ravintoketjun alemmille portaille, jossa toimitaan muiden määrittelemillä ehdoilla ja maksetaan siitä kymmenyksiä. Mekanismi ei ole uusi (ja siitä voi lukea lisää esimerkiksi Vili Lehdonvirran oivallisesta kirjasta "Cloud empires: How digital platforms are overtaking the state and how we can regain control" (MIT Press, 2022) jos digitalisaation aiheuttamat rakennemuutokset kiinnostavat).


En sano että muutos on kaikilla aloilla heti dramaattista, mutta myllerrys ulottuu kyllä useammalle tontille ja tapahtuu nopeammin kuin suurin osa meistä vielä käsittää. En edes sano että kehitys miellyttäisi, mutta siihen suuntaan virta nyt vie. Ja lujaa.


Hyppää kyytiin ja tutustu AI-työpajaamme nyt.

Tekoälyteknologiat, kuten koneoppiminen ja syväoppiminen, muuttavat jatkuvasti toimintaympäristöämme. Niistä tuli aika yllättäen osa arkeamme ja liiketoimintaamme.


Useimmille meistä muutos ei lopultakaan näyttäydy teknologisena asiana, vaan ajattelutavan muutoksena. On ymmärrettävä omakohtaisesti, mitä tekoälyn aiheuttamasta toimintaympäristön murroksesta seuraa ja luotava omat strategiat sen pohjalta uudestaan. Monelle muutoksen ytimeksi paljastuu yksinkertaisesti rakennemuutoksen toteuttaminen omassa organisaatiossa, uusien työvälineiden valinta ja käyttöönotto. Mikään ei palaa ennalleen, mutta mikään ei pakota vain ajatumaan pyörteeseen tumput suorina. Kuten missä tahansa mullistuksessa, toimintaan pitää vain ryhtyä niin varhain kuin mahdollista.



Miltä AI-palveluiden ensi aalto näyttää?


Tekoälyn valtavirtaistumisen ensimmäinen aalto on nostanut pintaan valtavan määrän kuohua. Erilaisia työkaluja ja palveluita julkaistaan päivittäin.


Jo vuodenkin aikaikkunassa on nähty nousuja ja tuhoja. Erityistarkoituksiin suunniteltuja työkaluja on julkistettu, hypetetty ja sitten ne ovatkin tulleet pitkälti tiensä päähän, kun samat ominaisuudet ovat ilmestyneet esimerkiksi Adoben tai Microsoftin ympäristöihin.


Yleensä tästä ei ole aiheutunut suurtakaan haittaa. Pikkupalveluiden käyttöönotto on tyypillisesti maksanut joitakin kymmeniä euroja. Se on mitätön hinta puoli vuotta etuajassa saadusta omakohtaisesta kokemuksesta. Jopa niissä tuntemissamme tapauksissa, joissa on syöksytty heti rakentamaan jotakin softaratkaisua, saatu kokemus on ollut menetettyjen työtuntien arvoinen. Parasta olisi toki ollut, jos asia olisi nähty ja käsitelty ylemmällä tasolla.


Tekoälyasiat ovat lähes poikkeuksetta strategisia kysymyksiä. AI mullistaa koko toimintaympäristön ja siihen reagoiminen on ylimmän johdon asia, kunnes yrityksiin on luotu vakavasti otettavat tekoälyosastot.


Heti käyttöönotettavissa olevat palvelut


Lupaavia ja jo varsin valmiita työkaluja löytyy moniin tarkoituksiin. Listaamme tähän nyt muutamia käyttöalueita, jotka nähdäksemme ovat joko heti käyttöönotettavissa tai niin lähellä kypsymistä, että niitä kannattaa jo alkaa projektoida.


Business Intelligence. Yksi koneoppimisen vahvuuksia on massadatan murskaamisessa. Se tekee erilaisia analyysejä ja projektioita kuin vettä vaan. Päätöksenteon tueksi on jo saatavilla hyviä työkaluja. Niiden käyttöönotto vaatii usein hieman näpertämistä, mutta se ei useinkaan ole yhtään niin tuskallista kuin perinteisten tietokantojen kanssa. Myös markkina-analyyseihin ja vaikkapa kysynnän ennakointiin löytyy lupaavan näköisiä työkaluja.


Automaattinen asiantuntijasisällön tuotanto nopeuttaa prosesseja, olipa kyse markkinoinnista tai muusta materiaalista. Ajantasainen sisältö luo asiakkaalle hyvin konkreettista arvoa. Nimittäin jos sen tekee oikein. Parhaimmillaan laadukasta ja yksilöllistä sisältöä syntyy minuuteissa. AI ei kuitenkaan (vielä!) ole mikään ihmelääke jokaiseen vaivaan. Aika nopeasti löytyy myös ongelmia, joihin ei vielä ole suoria vastauksia.


Virtuaalihahmot ja luonnollista kieltä puhuvat chat-assistentit alkavat nekin kypsyä todelliseen käyttöön. Parhaat chatit on kytketty tuotekatalogeihin ja hinnastoihin, ja ne osaavat suositella tuotteita kuin aina virkeä ja täysin ajan tasalla oleva myyjä. Puheella, siis ihan äänellä, voi nyt myös asioida tekoälyjen kanssa.


Olemme itsekin luoneet omaan käyttöömme virtuaalisen toimittajan, jolla on yksilölliset ihmiskasvot, oma ääni ja esimerkiksi sesongin mukaan vaihtuvat vaatteet. Anki osaa itse tehdä taustatyönsä, katsella kuvia, analysoida niiden sisältöjä ja kirjoittaa niistä juttunsa (toki päätoimittajan kanssa keskustellen). Luonnollisesti hän myös esittää juttunsa itse. Toistaiseksi jälki on näyttänyt vielä melko karkealta, koska olemme priorisoineet sisältökokeilut ulkoisen laadun kustannuksella. Tehdyn työn ansiosta Anki saa kuitenkin aivan lähiaikoina uuden rendenröinnin ja nousee realismissa aivan eri luokkaan. Mutta siitä myöhemmin lisää.


Vastaavia esimerkkejä löytyy paljon, ja kerromme niistä mielellämme vaikkapa puolen tunnin etäpalaverissa.


Onko sinun tiimisi hereillä? Tiedättekö mitä pitäisi tehdä? Tiedättekö mitä voi tehdä?

Yksinkertainen päätös seurata tai selvitellä asiaa voi ratkaista sen, onko teillä hallussanne tuottavuuden ja innovaatioiden Sampo — vai jokin niistä vähemmän mairittelevista vaihtoehdoista.


Tekoälyn räjähdysmäinen ja kaoottinen kehitys onkin yksi niistä asioista, joissa yritämme asiakkaitamme auttaa. Seuraamme kehitystä tiiviisti ja välitämme mielellämme tietoa kumppaneillemme. Jos ette pysty panostamaan asiaan täysipäiväisesti itse, hankkikaa hyvä kumppani. Siinäkin tapauksessa, ette se emme olisi me :)



AI-työpajamme vapauttaa luovuutesi — ja on hauskaakin


AI-työpajamme tarjoaa syvällistä näkemystä tekoälyn perusteista. Kerromme sovelluksista, työkaluista ja pohdiskelemme alan eettisiä kulmia kanssanne. Pääsette myös ohjatusti leikittelemään muutaman tekoälypalvelun kanssa. Tämä on tilaisuutenne päivittää tietonne ja taitonne, ja varmistaa, että sekä sinä että tiimisi ovat valmiita tulevaisuuden haasteisiin.


Työpajamme kestää aamupäivän verran, eli noin neljä tuntia taukoineen. Tulemme paikalle hyvin valmistautuneena: päivän ohjelma sisältää useita nimenomaan teitä varten valmisteltuja osioita.


Työpajamme on ollut kovin pidetty ja kehuttukin. Alla vielä suorat linkit tältäkin sivulta löytyviin videoihin, joissa asiakkaamme kertovat miten AI-työpajamme kokivat.


Pop Median Tuomo Häkkinen katsoi, että työpajamme on pakollista ohjelmaa käytännössä kaikille, yrityksen koosta riippumatta:

https://vimeo.com/ikitomu/popmedia

Markkinointitoimisto Ida Framin Panu Laaksonenkin arvosti. Hän koki tiiminsä saaneen valtavan määrän työkaluja ja suuntia mihin edetä:

https://vimeo.com/ikitomu/idafram

Kuten myös Jungheinrichin markkinointijohtaja Petteri Leino, jonka mielestä työpaja antoi konkreettisia välineitä heti omassa työssä hyödynnettäväksi:

https://vimeo.com/ikitomu/jungheinrich



Nopein tapa päästä alkuun


Pystymme antamaan hyvän tilannekuvan AI-kehityksestä niin alallanne kuin yleisemminkin, ohjaamaan ajattelunne oikeille urille, vastaamaan useimpiin kysymyksiin suoraan — ja mikä ehkä tärkeintä, potkaisemme luovuutenne käyntiin myös AI:n osalta. Emme kuvittele pystyvämme neuvomaan asiantuntijoita työssään, mutta saatte taatusti sytykkeitä, joiden ansiosta keksitte kymmeniä tapoja kehittää omaa työtänne.


AI-työpajamme kannattaa ostaa suoraan verkkokaupastamme:

https://holvi.com/shop/ikitomu/product/fc6f3f62393326e3018227e71e3f3825/


Maksettuasi voit myös varata teille sopivan ajankohdan suoraan kalenteriimme:

https://bookme.name/ikitomu/ai-tyopaja


Älä lykkää starttia enää — tekoäly ei odota ketään

Ellet ole vielä vakuuttunut siitä, että pystymme asettamaan aivosi uuteen asentoon, lisätietoja saa AI-työpajan varsinaisilta sivuilta:

https://ikitomu.com/ai-tyopaja


Voit myös kysyä lisää puhelimitse +358414990345, sähköpostitse hello@ikitomu.com tai lähes millä tahansa muulla välineellä. Voit esimerkiksi kokeilla, sattuisimmeko olemaan paikalla videohuoneessamme https://whereby.com/ikitomu tai varata meiltä puolen tunnin etäpalaverin osoitteesta https://bookme.name/ikitomu/30min — keskustelemme mielellämme mahdollisuuksista. Tervetuloa tutkimaan AI:n uskomattomia mahdollisuuksia ja hallitsemaan siihen liittyviä riskejä kanssamme. Tsemppiä!

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page