top of page

Luukku 10: Itse tehty yrttisekoitusItse tehty yrttisekoitus tuo joulumielen saiturinkin tupaan.
Huh! Kuvituksesta on nyt kyllä todettava, että tekoäly levitti ns. mönjää melko paksulti. No, ei auta. Onhan se jouluinen kuin Coca-Cola-rekka. Ja hipit hei! Kyllä me tiedetään mitä siellä heti taas ajatellaan. Heko heko. Teidän luukku aukeaa vasta huhtikuun lopulla.

Aktiivisessa keittiössä yrttejä kuluu niin tuoreina kuin kuivattuinakin. Tässä loistava lahjaidea keittiön viherpeukaloille tai maustefriikeille, varsinkin jos käytetävissäsi on äidin ryytimaa :), tai lähistölläsi sattuu olemaan kauppa, josta löytyy reiluja yrttinippuja hyvään hintaan. Vielä ehtii kuivattaa yrttejä jouluksi, ja vielä paremmin tietysti, jos kotoa löytyy kuivuri (esimerkiksi tällainen Evermatin legendaarinen pönttö, jonka kumppanimme Edea on muotoillut yli 40 vuotta sitten, ja joka on yhä tuotannossa sellaisenaan – just sayin’).


Tarkoitukseen sopivat loistavasti esimerkiksi timjami, rosmariini, basilika tai oregano. Yksinkertaisuudessaan homma sujuu näin:


1. Kuivata yrtit. Ripusta yrtit narulle kuivumaan tai käytä yrttikuivuria. Prosessi voi kestää muutamasta päivästä viikkoon riippuen yrttien kosteudesta.


2. Murskaa yrtit. Kun yrtit ovat täysin kuivia, murskaa ne karkeaksi jauheeksi.


3. Sekoita yrtit. Luo oma yrttisekoituksesi.


Miten olisi klassinen Herbs de Provence? Siihen voi laittaa vaikkapa isommalla mitalla rosmariinia, timjamia, basilikaa, meiramia, persiljaa ja laventelia, sekä puolet pienemmät kipolliset fenkolinsiemeniä, organoa, rakuunaa, laakerinlehtiä ja jopa kynteliä, jos löytyy.


Entäs klassinen italialaistyyppinen yleissekoitus? Oreganoa, basilikaa, rosmariinia, meiramia, persiljaa ja timjamia. Tasamäärät kaikkia, paitsi oreganoa voi laittaa tuplasti. Halutessasi voit makusi mukaan lisätä sekaan vielä ripauksen kuivattuja chilihiutaleita ja valkosipulijauhetta. Voit toki myös heittäytyä villiksi ja tehdä täysin omasi. Meillä on sekoiteltu mm. minttua, persiljaa, korianteria, rosmariinia ja fenkolinsiemeniä, joista syntyy miedosti etelävälimerellinen soundi.


4. Pakkaus. Laita seos kierrätettävään lasipurkkiin. Koristele purkki kierrätysmateriaaleilla kuten kauniilla kangaspalalla ja vanhalla kunnon puotinarulla.


5. Viimeinen silaus. Kirjoita kaunis etiketti tai ohje, jossa kerrot yrttisekoituksen käyttövinkkejä.


Tämä lahja on kuin pala sadonkorjuujuhlaa – ekologinen ja henkilökohtainen lahja, josta riittää aisti-iloa koko vuodeksi. Se toimii usein myös oivana tekosyynä päästä itsekin maistamaan lahjan saajan tulevia kulinaarisia mestariteoksia. Mmm.


PS. Lahjaa voi helposti jatkojalostaa lisäämällä siihen koristeita, jakamalla kuivatut yrtit omiin pikkupurkkeihinsa ja kirjoittamalla mukaan pari sekoiteideaa, tai liittämällä oheen pullon vähän epätyypillisempää aromaattista viiniä, tai miksei vaikka jotakin muuta kokkaukseen sopivaa, kuten pikkupullon brandyä. Ainakin meillä IKITOMUn koekeittiössä arvostetaan, päätyipä marinadi ruokalajiin tai kokkiin.

PPS. Irtonaisesta ryytimaavitsistä aukeni meiltä aiemmin ohi mennyt tieto, että Juha Hurme on kirjoittanut laulun liipaisemana kokonaisen kirjan. Se kuuluu niihin harvoihin teoksiin, joita uskaltanee lukematta suositella.Kas kas. Suositteluista en tiedä, mutta osa joulusatua on näköjään kätketty tänne. Oikein uuden luvun alku ja kaikki.


Koristekomedia kauppakeskuksessa


Glögigraniitin Gröönaaja ja Kanelikierrekakun Kaarina yrittävät valita joulukoristeita, mutta jokainen valinta johtaa vain lisääntyvään epätoivoon.


"Kaikki on loppuunmyyty!"

"Meidän täytyy improvisoida."


Hyperavaruuden Harhan ja Mantelimassan Meteorisuihkun Makuisten Mysteerien välille syttyy jännitteitä, jotka saavat joululahjat itsestään avaamaan ja sulkeutumaan. Marmeladimarsalkka, joka on lähtenyt hakemaan viimeisiä lahjoja, törmää Perunapiruetti-Petteriin. "Katso minne menet, sinä piparipulveripyromaanin perillinen!" huusi Marmeladimarsalkka. Petteri vastaa: "Parempi pyromaaninen kuin lanttulaatikon laiska laatija.”


Heidän keskustelunsa keskeytyy, kun joulukellot alkavat soimaan niin kovaa, että koko tavaratalo tärähtelee.


Tämän vuoden joulusatu meni vahingossa palasiksi, ja älyvapaan tarinan sirpaleet levisivät pitkin kalenteria. Onnistuit löytämään neljänen osan, onneksi olkoon. Toivottavasti löydät ne loputkin.


Jos tämä oli ensimmäisesi, ja ihmettelet tyyliä, niin tsekkaa luukku 17. Siellä selitetään miten tähän on tultu.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page