top of page

Jankuttava myyntireiska vai väsymättömästi palveleva henkilökohtainen ostaja

— tekoäly mullistaa asiakaspalvelunkin

"Moro, Hellu! Näistä vihreistähän sää eniten tykkäsit? Vai ootko mökille menossa? Olis tässä näitä lajitelmiakin jos tulee taas kaverit saunomaan." Kuvittele väsymätön ja asiantunteva henkilökohtainen ostoapulainen, joka ymmärtää sinua aavemaisen hyvin, osaa esitellä tuotteita juuri sinulle ja kertoo niistä täsmällisesti kaiken tarpeellisen eikä mitään muuta. Tekoäly voi tarjota hienoa henkilöityä palvelua – tai manipuloivaa tyrkyttämistä. Tällä hetkellä yrityksissä yritetään tunnistaa ominta kulmaa asiaan – ja tietysti ehtiä markkinoille ennen kilpailijoita.


Tekoäly ja virtuaalinen läsnäolo moukaroivat uusiksi asiakaspalvelun ja myynnin prosesseja

Olemme lähes huomaamatta astuneet tulevaisuuteen, jossa tekoäly ja virtuaalinen läsnäolo moukaroivat uusiksi myös asiakaspalvelun ja myynnin prosesseja. Tässä uudessa maailmassa asiakkaan ja yrityksen väliset suhteet eivät ole enää vain kaupallisia transaktioita, vaan elämyksiä, jotka rakentuvat digitaalisten ja virtuaalisten kohtaamisten ympärille.

Pandemia arkisti suhdettamme verkkokauppaan, ja samalla virtuaalisen asiakaspalvelun mahdollisuuksia on alettu arvostaa entistä enemmän. Kaipaamme kuitenkin elämyksellisyyttä - jotain, joka kompensoisi fyysisen kauppakeskusvierailun tuoksuja, ääniä ja tilallisuutta. Toisaalta tekoäly on tuomassa ylelliset “personal shopper”-palvelut luxustavaratalojen VIP-tiloista meidän muidenkin saavutettaviin.

Tietojärjestelmistä alkaa eriytyä agentteja. Ne ovat kuin käyttöliittymiä, joista tulee yhä inhimillisempiä. Se ihastuttaa – ja hirvittää.

Mitä annettavaa AI:lla on asiakaspalveluun jo nyt


Millaisia AI-palveluja sitten on nyt jo saatavilla tai niin lähellä näköpiirissä, että niitä kannattaa alkaa suunnitella? Listasimme muutamia varteenotettavimpia.

Älykäs tuotesuositus ja personointi Jokaisen asiakkaan yksilönä huomioiva palvelu tuottaa taatusti positiivista mieltä ja hyviä kauppoja. Tekoäly analysoi käyttäytymistä ja mieltymyksiä, tarjoten kohdennettuja tuotesuosituksia, jotka vastaavat ostajan tarpeita ja toiveita. Alkeellisia tällaisia ovat esimerkiksi suoratoistopalveluiden ja monien verkkokauppojen suosittelualgoritmit. Niiden hinta on laskenut ja laatu parantunut, joten ne alkavat olla pienempienkin verkkokauppiaiden saavutettavissa.

Chatbotit ja tekstipohjaiset agentit Chatbottien avulla voit tarjota asiakkaillesi välitöntä ja väsymätöntä tukea ostamiseen. Tekstipohjaiset tekoälyagentit ovat yrityksesi digitaalisia edustajia, jotka tarjoavat ystävällistä ja tehokasta palvelua vuorokauden ympäri. Unohda entiset huonomaineiset chatbotit, joiden kömpelöiden puu(pää)valikoiden kanssa takavuosina taisteltiin. Uudet versiot osaavat keskustella asiakkaan kanssa luonnollisella kielellä, ja ne hallitsevat suosittelevan ja vertailevan myyntityön. Varsinkin jos annat niille taustamateriaaliksi hinnastosi, katalogisi, mainoksesi tai jopa asiakkaittesi kommentit, arvostelut ja tuotteesta verkossa julkaistut arviot. Nykyaikaiset chatbotit osaavat keskustella lähdemateriaaleista vähän vastaavasti kuin vaikkapa ChatGPT. Tai nykyiset myyjäsi.

Monikanavainen asiakaspalvelu Anna asiakkaidesi valita, miten he haluavat olla yhteydessä. Monikanavainen palvelu luo hyviä kohtaamisia riippumatta siitä, tapahtuvatko ne chatissa, puhelimessa tai sosiaalisessa mediassa. Ja kyllä – uusimmat järjestelmät alkavat jo osata keskustella asiakkaan kanssa puheäänelläkin suhteellisen luontevasti. Prosessin ei tarvitse sulkea oikeaa ihmistä kokonaan pois keskustelusta, mutta oikein toteutettuna palvelu tekee asiakaspalvelukokemuksesta sujuvamman molemmille osapuolille. Suunnittelu kannattaa aloittaa nyt, vaikkei AI:n vielä odottaisikaan tänä jouluna hoitavan puhelujanne. Seuraavana joulunapa voi jo hoitaakin.


Pienen kielialueen mahdollisuus repäistä on nyt

"Helo? Mecchanichacha?"

Visuaaliset ja interaktiiviset 3D-agentit

Visuaaliset agentit voivat palvella monenlaisissa tehtävissä tuote-esittelijöistä markkinointiin, yleisestä neuvonnasta vaikkapa tuotteen käyttökoulutukseen. Ne voivat olla joko karrikoituja maskotteja tai mukailla ihmismäistä elekieltä ja vuorovaikutusta hyvinkin pitkälle. Tähän suuntaan kehitys etenee nyt vauhdilla.

Jos asiakaskunnalle on tarvetta kommunikoida, vieläpä useilla kielillä, ja ehkä henkilöidäkin firman “ääni”, niin asiaa kannattaa ehdottomasti tutkia nyt. Pian näitä agentteja tulee ovista ja ikkunoista, ja siinäkin pidempään asiaan valmistautuneet ovat vahvemmilla. Esimerkiksi pienen kielialueen mahdollisuus repäistä on nyt, ei kahden vuoden kuluttua. Tätä ei voi liiaksi korostaa. Markkinointiagentit

Olet varmasti kuullut virtuaalisista influenssereista ja jopa journalisteista. Tuotteisiin ja yrityksiin liitetyt maskotit ovat olleet arkipäivää jo pitkään. Onpa markkinoille tullut jo virtuaalinen poptähtikin, joka taannoin sai Warnerilta levytyssopimuksenkin: https://www.youtube.com/c/noonoouri

Tällaiset keinotekoiset hahmot tuntuvat sekä kiehtovan että kauhistuttavan ihmisiä, mikä on huomioarvon ja myynnin kannalta lopulta lähinnä positiivista. Hahmojen vahva puoli on se, että ne voivat olla läsnä kaikkialla kaiken aikaa. Ne myös osaavat puhua lähes kielellä kuin kielellä. Niiden vaatteet ovat aina sileät ja energiataso korkealla. Ne tuntevat asiansa ja osaavat myynnin niksit. Virtuaaliset hahmot tuovat brändisi eloon ja luovat kestäviä yhteyksiä yleisöösi. Itse kyllä tutkisin mahdollisuutta jo täyttä häkää. Ai mutta niinhän me teemmekin ;)

Tuo oma virtuaalinen reportterimme Anki on toistaiseksi vielä raha- ja aikasyistä melko rujosti rendattu, eikä äänikään vielä ole lopullinen. Quick and dirty, you know.

Elämme kuten opetamme: kädet saveen ja kokeilemaan, siitä ne valmiudet kasvavat!

Anki on mallinnettu oikein, ja suoraan huipputason pelimoottoriin, joten kun se saadaan siirrettyä nykyisestä green screen-ympäristöstä parempaan järjestelmään, siitä tulee luultavasti heti monta kertaluokkaa realistisempi. Ja sen yritämme saada tapahtumaan tässä lähiviikkoina. Pysy siis kuulolla. Tai vielä mieluummin - käynnistä oma prosessisi asiassa! Tämän aika on nyt.

Virtuaalimaailmat ja (pahamaineinen) Metaverse

Uudenlaiset virtuaaliset kohtaamiset yleistyvät vaivihkaa. Ei ole kyse vain yhdestä suuresta virtuaalitilasta, joka jonakin päivänä juhlallisesti avautuu, vaan useiden pienten kehitysaskeleiden jatkumosta.

Olet kenties jo huomaamattasi liukunutkin kohti virtuaalimaailmaa seuraamalla jonkin yrityksen tai tuotteen some- ja videovirtaa. Suhteestasi siihen on kokonaisuudessaan rakentunut sinulle jo elävämpi ja immersiivisempi kuin pelkkä esitteiden tai verkkosivujen selailu. Tai ehkä olet jo törmännyt jonkin tuotteen virtuaaliseen show roomiin tai osunut AR-tilaan museossa? Suurin osa kehityksestä tapahtuu näin: askel askeleelta ja suurelta osin myös yleisön aivoissa.

Virtuaalinen läsnäolo hiipii arkeemme ja luo moniulotteisia, interaktiivisia ympäristöjä, joissa asiakkaasi kokevat tuotteesi ja brändisi uudella tavalla. Niin suuri pettymys kuin Metaverse ensiesittelyssään olikin, asiakaskohtaamisen uudenlaiset tilat kehittyvät nyt vauhdilla. Hyvänä esimerkkinä toimivat vaikkapa kotimaisen Arilynin tuotteet (joita niitäkin meillä on ilo edustaa). Kannattaa vilkaista heidän hienoja työnäytteitään https://arilyn.com/cases/

Verkkokauppaostos muuttuu elämykseksi – ja elämys verkkokauppaostoksi

Älykkäästi automatisoidut palvelut, elävän kuvan eri muodot ja elämykselliset virtuaalitilat lienevät siis seuraava askel kohti yksinomaan verkossa tapahtuvia, virtuaalisia kohtaamisia, joissa jopa yksinkertainen verkkokauppaostos muuttuu elämykseksi – tai elämys verkkokauppaostoksi. Tekoälyllä on keskeinen rooli tämän ympäristön rakentamisessa ja puhuttelevien kohtaamisten luomisessa.

"Saisinko yhden sellaisen teko-älli-pajun kun on lehdissäkin kirjoiteltu, kiitos."


Kuinka päästä kustannustehokkaimmin vauhtiin?

IKITOMUn AI-työpaja ja ED Designin Design Puzzle™ ovat avaimesi tähän uuteen maailmaan. Ne toimivat lähtöpisteinä ja siltoina uuteen aikakauteen, jossa asiakaspalvelu ja myynti ovat virtuaalisia elämyksiä, jotka määrittelevät brändiarvon ja merkityksen asiakkaille.

Ehdotamme, että aloitat AI-työpajastamme. Pystymme antamaan hyvän tilannekuvan AI-kehityksestä niin alallanne kuin yleisemminkin, ohjaamaan ajattelunne oikeille urille, vastaamaan useimpiin kysymyksiin suoraan — ja mikä tärkeintä, potkaisemme luovuutenne käyntiin myös AI:n osalta. Emme kuvittele pystyvämme neuvomaan asiantuntijoita työssään, mutta työpajastamme saatte taatusti sytykkeitä, joiden ansiosta keksitte kymmeniä tapoja kehittää omaa työtänne.

AI-työpajaa on useaa eri makua. Aloittelijoille sopivassa perusversiossa tutustutamme sinut ja tiimisi tekoälyyn yleisemmin. Tämän artikkelin tänne asti lukeneille suosittelemme asiakaspalveluun ja myyntiin painotettua versiota. Ja kaikenlaisia muitakin painotuksia ja teemoja saa - kerro mikä maistuu, niin me toimitamme. AI-työpaja kannattaa ostaa suoraan verkkokaupastamme. Maksettuasi voit myös varata teille sopivan ajankohdan suoraan kalenteriimme. Älä lykkää starttia enää — tekoäly ei odota ketään!

Tässä varmemmaksi vakuudeksi pari tyytyväistä asiakasta oikein videolla:

Pop Median Tuomo Häkkinen katsoi, että työpajamme on pakollista ohjelmaa käytännössä kaikille, yrityksen koosta riippumatta: https://vimeo.com/ikitomu/popmedia

Markkinointitoimisto Ida Framin Panu Laaksonenkin arvosti. Hän koki tiiminsä saaneen valtavan määrän työkaluja ja suuntia mihin edetä: https://vimeo.com/ikitomu/idafram

Kuten myös Jungheinrichin markkinointijohtaja Petteri Leino, jonka mielestä työpaja antoi konkreettisia välineitä heti omassa työssä hyödynnettäväksi: https://vimeo.com/ikitomu/jungheinrich

"Osta osta, hyvä työpaja!"

Ellet ole vieläkään vakuuttunut siitä, että pystymme asettamaan aivosi uuteen asentoon, lisätietoja saa AI-työpajan varsinaisilta sivuilta.

Voit myös kysyä lisää puhelimitse +358414990345, sähköpostitse hello@ikitomu.com tai lähes millä tahansa muulla välineellä. Voit esimerkiksi kokeilla, sattuisimmeko olemaan paikalla videohuoneessamme tai varata meiltä puolen tunnin etäpalaverin — keskustelemme mielellämme mahdollisuuksista. Kustannuksitta ja sitoumuksitta, tietenkin.

Tervetuloa tutkimaan AI:n uskomattomia mahdollisuuksia ja hallitsemaan siihen liittyviä riskejä kanssamme. Päivitetään asiakaspalvelunne nykyaikaan. Tsemppiä mullistuksiin! Ville IKITOMUlta

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page