top of page

Beaujolais Nouveau 23: makueroja, yllätyksiä — ja salmiakkia

Ranskassa marraskuun kolmas torstai alkaa minuuttia yli puolen yön. Tai siis ainakin sillä kellonlyömällä pääsee valloilleen hurja viinisirkus: uusi Beaujolais Nouveau on virallisesti julkaistu ja myynnissä. Pulloja avataan, lasit kilisevät, ja jokainen haluaa palavasti jakaa kanssaihmisilleen tuoreen makuelämyksensä banaanin, marjojen ja happojen karusellissa.

Beaujolais Nouveaun tarina on kiehtova sekoitus viiniosaamista, ikiaikaisia sadonkorjuuperinteitä, markkinointitaitoa ja inhimillistä kiinnostusta rituaaleihin ja seremonioihin. Ja tietysti juhlimiseen. Niinpä mekin jälleen kerran vähän maistelimme.


Alkuun kuitenkin superlyhyt historiikki siitä, miten Beaujolais Nouveau päätyi paikallisten sadonkorjuujuhlien nöyrästä perusjuomasta kansainvälisen viiniyleisön suurtapahtumaksi.

Vuoden 2023 Beaujolais Nouveau kutsuu varsin palkitsevalle makumatkalle: viinit ovat poikkeuksellisenkin onnistuneita. IKITOMUn viiden hengen vahvuinen maistelutiimi oli päälinjoista *) suhteellisen yksimielinen, mutta muuten havainnoista ja mielipiteistä löytyi tervettä hajontaa. Alkon kahdesta maahantuomasta versiosta lempiviiniä valitessa äänet jakautuivat niin tasan kuin viiden hengen kesken voi: 2-3. Kukin onnistui sorvaamaan kokemuksistaan varsin viihteellisiä huomioita, mistä suurkiitokset osallistujille. Aistimusten ja näkemysten vertailu onkin usein näiden uuden sadon viinien tärkeimpiä saantoja. Ja hyvä niin.

*) viini on punertavan sävyistä ja toimitetaan pullossaMaistelun lomassa kuultiin myös hätkähdyttävä paljastus: Tampereen ja Beaujolais'n väliltä löytyy salainen kulinaarinen linkki. Mon Dieu! Uutinen herätti toimituksessamme tietenkin suurta kiinnostusta. Mikä voisi yhdistää nämä kaksi näennäisesti niin erilaista paikkaa? Mika kertoi omien tutkimustensa tulokset ja synnytti läsnäolijoissa pakottavan halun päästä testaamaan asia. Siitä kenties lisää myöhemmin.Emmehän toki olisi IKITOMUn iloisen ikonoklastinen testiryhmä, ellemme yrittäisi tähänkin jaloon ranskalaiseen traditioon heittää suomalaista kierrepalloa. Eli mitä? No sitä samaa vanhaa. Salmiakkia tietenkin.


Räväkkä yhdistelmä ei taaskaan tuottanut pettymystä, vaan herätti testiryhmässä makureaktioita laidasta laitaan. Jotkut löysivät yllättäviä harmonioita hapokkaiden viinien ja äkkiväärän salmiakin pyörteistä. Toiset aprikoivat voisiko roisit kontrastit hyvillä mielin kirjata antoisiin kokemuksiin.


Mielenkiintoista kyllä, Yhdysvalloissa on aivan äskettäin ilmestynyt kaiketi vakavissaan tehty tutkimus *) jossa ihmetellään pitäisikö entisten viiden maun joukkoon lisätä kokonaan uusi makunsa, salmiakki. Sen mukaan ihmisen makunystyrät reagoivat salmiakkiin hieman kuin karvaaseen makuun, mutta kuitenkin selvästi siitä erottuen. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, kelpuuttaako tiedeyhteisö salmiakin perusmakujen rinnalle. Ainakin aihe on pinnalla, ja siksi sanommekin: juokaa ihmeessä viiniä ja maistelkaa salmiakkia. Saatamme olla maun uranuurtajia koko remmi.


*) University of Southern Californian julkaisemaa tutkimusta on vetänyt neurotieteilijä Emily Liman.


Kuten huomaamme, Beaujolais Nouveau 2023 on tänäkin vuonna tarjonnut meille unohtumattomia makuelämyksiä, yllätyksiä ja oivalluksia. Mutta nyt on teidän vuoronne! Jakakaa kanssamme omat suosikkiviininne, mielenkiintoisimmat makuyhdistelmät ja muuten hienoimmat kokemuksenne Beaujolais Nouveaun parissa. Yhdessä voimme jatkaa tämän ainutlaatuisen viinin juhlimista ja löytää uusia tapoja nauttia sen monipuolisista mauista.

PS. Onko sinulla ChatGPT:n maksullinen tili? Siinä tapauksessa haluat ehkä leikitellä IKITOMU Eco Sommelierilla! Paitsi että se yleensä tietää mistä puhuu, sen kanssa on usein myös hyvin viihteellistä keskustella. Varsinkin jos heittäytyy täysin päähänpälkähdystensä vietäväksi ja pyytää sitä suosittelemaan viinejä mitä ihmeellisimpiin tilanteisiin. Sommelierimme tuntee esimerkiksi taiteilijoita ja filosofeja, joten kannattaa kysyä asioita, kuten "Mitä viiniä Nietzsche nauttisi hammaslääkäripelkoonsa". Olen myös menestyksellisesti kokeillut avauksia kuten (ja tämä siis täysin vailla mitään alustuksia): "Poststrukturalisti, pappi ja apina kävelevät baariin…" Testaa ja pidä hauskaa! Linkki löytyy etusivulta.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page