top of page

Joulukalenterissa astetta vastuullisempia lahjaideoita


Testissä punaviini joulupöytään tai lahjaksi. Maistamamme Querciabella Mongrana 2018 osoittautui varsin hyväksi molempiin tarkoituksiin. Suomalaisen joulupöydän antimet ovat moninaiset ja mahdollisimman moneen lähtöön sopivan viinin valitseminen usein hankalaa. Mongrana kesti hämmästyttävän hyvin erilaisia vahvoja ja erikoisempiakin makuja, kuten savumuikkua paahdetun ruusukaalin kera, perinteisiä laatikoita ja jopa rosollia. Varsin tasapainoinen ja moniulotteinen viini, jota voi kyllä suositella niin joulupöytään kuin lahjaksikin. Pullon hintakaan ei Alkossa ole kuin 23€.


Joulustressiä 🎄 ja ☠️ ilmastoahdistusta?

Päätimme avata kaksi lahjapakettia yhdellä repäisyllä! Laitoimme nimittäin tekoälyn kirjoittamaan jutun, jossa kerrotaan vinkkejä ilmastoystävällisempään jouluun. Värväsimme sen kollegan spiikkaamaan tekstit, ja vielä muutaman muun keinoälyn työstämään tarinaan kuvia. Kokeilimme kuvituksessa tahallaan hieman erilaisia lähestymiskulmia. Niistä tuli... no, vähintään mielenkiintoisia. Joku sanoisi että erittäin hämmentäviä.

Viimeisenä silauksena teetimme tekoälyllä tämän oheistekstin perusidean. Se myös ehdotti julkaisuun sopivimpia hashtagejä. Oheistekstin toki kirjoitimme suurimmaksi osaksi käsin, mutta runko tuli suoraan keinoälyn syövereistä. Alan kehitys mitataan nyt päivissä, ei kuukausissa tai edes viikoissa. Ennen joulua ehtii varmasti tapahtua vielä paljon. Elämme villejä aikoja, ystävä hyvä!


Kelpo luomuvalkkari Espanjasta sopii seurusteluun ja lahjaksi.


Suomalaiseen joulupöytään ei ole helppo valita viinejä. Ruokalajeja on paljon, ja ne ovat viineille toinen toistaan haastavampia. Vaikka emme olleetkaan ensisijaisesti valitsemassa viiniä nimenomaan joulupöytään, ajattelimme että on kuitenkin hauska sovittaa viiniä kauden ruokalajeihin. Dominio De La Granadilla Verfejo Orgánico pärjäsi mainiosti savustettujen kalojen ja jopa perunalaatikon kanssa, mutta alkoi sillien kohdalla menettää otettaan. Rosollille se ei pärjännyt enää ollenkaan. Sen sijaan iloisena yllätyksenä se heräsi jälleen henkiin homejuusto-piparkakkujen kanssa.


Emme siis osuneet löytämään yleisviiniä joulupöytään, mutta sen sijaan oikein mukavasti hedelmäisen viinin lahjapakettiin ja joulunajan seurusteluviiniksi vaikkapa juuri piparkakkujen ja homejuuston seuraan. Kannattaa kokeilla myös savustetun tai paistetun kalan, äyriäisten ja kasvisruokien kanssa, kunhan ruokalistalla ei ole makuja aivan laidasta laitaan. Alkossa Dominio De La Granadilla Verfejo Orgánico maksaa 11,89€



Oma pikkuruinen etuoikeutetun länsimaisen ihmisen vastoinkäymiseni herkisti ajattelemaan heitä, joilta ihan oikeasti puuttuu jokapäiväisen elämisen edellytyksiä. Apua niin Ukrainaan kuin kotipuoleenkin voi lähettää helposti. Muutamakin euro auttaa.


Arvostaisitko käytettyä lahjaa? Käytetyn tavaran ostamisesta on viimein tullut salonkikelpoista. Sen myymisessä sen sijaan on helposti vähän epäilyttävä sivumaku, puhumattakaan siitä, että antaisi käytettyä tavaraa lahjaksi. Ehkä selkeää antiikkia ja taidetta lukuunottamatta.


Jokainen vaikkapa kirjoja tai elokuvia harrastava tietää, että merkittäviäkin teoksia on joskus lähes mahdoton löytää. Teoriassa kaiken pitäisi olla nykyisin hankittavissa ja suoratoistettavissa, mutta sopimusteknisistä ja kaupallisista syistä näin ei suinkaan ole. Vähänkään epätavallisempia klassikoita ei yksinkertaisesti saa mistään. Korkeintaan ystävän hyllystä. Käytettyä tavaraa lahjoitettaessa oleellisinta taitaakin olla tuntea lahjan saaja riittävän hyvin.


Meistä olisi korkea aika puhdistaa käytetyn tavaran maine. Ystävälle rakkaudella annettu kaivattu aarre välittää lahjanantajan toivotukset huomattavasti paremmin kuin halpatuotantorihkama, joka on hätäpäissään ostettu vain osoittamaan muistamista. Mitä mieltä olet, onko toisen roska todella toisen aarre, vai olemmeko ikiajat tuomittuja antamaan lahjaksi sesonkituotteita?


Suurin osa suomalaisista rakastaa metsää. Luonnonperintösäätiö suojelee niitä. Mikset lahjoitaisi läheisellesi palaa suojeltua ikimetsää tai suota? Erinomainen hyvän mielen lahja lähes kenelle tahansa. Tsekkaa kohteet ja vaihtoehdot Luonnoperintösäätiön sivuilta! luonnonperintosaatio.fi


Voiko taidegalleriasta olla mitään iloa jouluvalmisteluissa? Seura on usein oleellisen tärkeä osa taidenautintoa. Ehkä voisit tarjota joululahjaksi elämyksen kanssasi?


Älä matkusta! Mutta jos matkustat (esimerkiksi äidin luo), matkusta säästeliäästi. Juna on parhaita tapoja.


Nettikirppikset ovat loistavia lahjojen ideointiin! Se on rennompaa ja jännempääkin kuin jouluruuhkassa ryysiminen, sillä tavara johon törmää on jonkun toisen vuoden trendiä tai jopa täysin uniikkia. Kun vain muistaa aloittaa lahjojen metsästyksen edes kohtuullisen ajoissa, saattaa hyvinkin onnistua löytämään upeita, yksilöllisiä lahjoja murto-osalla uusien hinnoista.


Hävikkiruokakauppa on helppo tapa hillitä hävikkiä - ja tehdä sikahalpoja löytöjä. Vierailimme REDIn hävikkiruokakauppa Loopissa. Pitäisi itsekin muistaa aina ostoskeskusreissulla käydä tarkistamassa Loopin hyllyt. Vaihtuvasta mielenkiintoisesta valikoimasta bongaa nimittäin mainioita löytöjä.


Ei aina uutta! Kävimme Fredan Vintage-UFFissa pyydystämässä uniikkeja aarteita joulunajan juhliin ja lahjapaketteihin.


Eihän enää osteta lahjaksi väkisin turhaa roinaa! Aineettomia lahjoja on vaikka kuinka. Kiinnostaisiko musiikki? Rock? Ooppera? Jazz? Mielikuvitus liikkeelle vaan.


Naisten Pankin joulutorilta REDIstä saa paketteihin vaikkapa kahvia, kynttilöitä tai käsitöitä. Naisten Pankkihan on suomalaisten naisten innovaatio, joka tekee hienoa työtä kehittyvien maiden naisten hyväksi. Paras idea tietysti on valita aineeton lahja osallistumalla vaikka ”Lahjoita Ammatti” -kampanjaan! Tutustu Naisten Pankin toimintaan ja tsekkaa kaikki lahjavaihtoehdot osoitteesta naistenpankki.fi

Tänään IKITOMUn joulukalenterissa maistellaan hiilineutraalia roseeviiniä. Mika myös testaa miten se sointuu muutaman jouluisan kalan seuraan. Viinipullo soveltuu lahjaksi, pikkujouluihin tai ihan vain omaan joulupöytään.


Ensimmäinen lahjaideamme on Museokortti, joka on vielä pari päivää erikoistarjouksessa. Hieno idea joka on saajansa näköinen. Anna lahjaksi koko vuoden verran elämyksiä! Uusi lahjaidea joka päivä aattoon asti. Ota IKITOMUn joulukalenteri seurantaan!







Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page