top of page

Arkistoista: Manifesta 12 Palermossa 2018

Manifesta on kiinnostava eurooppalainen taidebiennaali jo sikälikin, että se kiertää kaupungista toiseen. Itselleni väkevä ensikosketus syntyi Manifesta 5:ssä Donostiassa / San Sebastianissa jo vuonna 2004.


Kokemuksemme mukaan Manifesta on yleensä ollut kiinteämpiä biennaaleja ärhäkkäämpi ja kokeilevampi. Myös kertaluonteisuudesta ja vaihtuvista ympäristöistä aiheutuu kiinnostavia seurauksia. Itse asiassa Helsinki Biennaalissa oli hieman samaa tuntua, nimenomaan ympäristösuhteessa, joka ensimmäisellä kerralla tietenkin on jo määritelmällisesti tuore. Jännittävää nähdä joko tunnelma on seuraavasta Helsinki Biennaalista haihtunut.

Vuoden 2020 Manifesta Marseillessa jäi meiltä väliin, harmillisesti joskaan ei ehkä kovin yllättävästi, mutta sitä edellisessä vuoden 2018 versiossa Palermossa kävimme.


Palermosta tuotimme joitakin pieniä videoesseitä, ja koska kulunut aika on kohdellut niitä suhteellisen hellästi, päätimme uudelleenjulkaista ne. Moni asia on myös valitettavasti edelleen ajankohtainen, hieman eri kulmasta vain, kuten pakolaisuus, sota ja keskustelu Naton tukikohdista. Ehkä myös IKITOMUn yleisöt haluavat kurkistaa tähän madonreikään, jossa näkyvä maailma ennen Covidia ja Ukrainan sotaa tuntuu olevan paljon kauempana.



Manifesta 12 ja Palermo – historian ja kulttuurin huima sillisalaatti



Suurten taidetapahtumien tulevaisuutta povaamassa



Fighter Jets Over Art



2551 kilometriä suolaa



Nämä neljä lyhyttä videoesseetä olivat keskeisin tuotantomme Palermon Manifestasta. Nyt yrittäisimme luultavasti tehdä jotakin enemmän. Ehkä vielä joskus materiaaliin palaammekin: raakakuvaa reissusta on toki enemmänkin. Taiteen dokumentoiminen on siitä kiitollista, että kuva voi osoittautua arvokkaaksi, tai ainakin käyttökelpoiseksi, myös vuosia tai vuosikymmeniä kuvaustilanteen jälkeen.


2022 Manifesta järjestetään Pristinassa, Kosovossa, mikä on aiheuttanut ainakin minulle melko vahvan matkakuumeen. Mikäli suinkin saamme raha- ja muut resurssiasiat järjestymään, pyrimme osallistumaan Pristinan Manifestaan luultavasti elokuun alkupuolella. Maata pitkin, tietenkin.


Palermon vanhassa kaupungissa törmäsimme hauskoihin ja vireisiin ALABin käsityöläisiin. Siitä seurasi jutustelua ja lopulta viisiosainen minidokumentti. Aihehan ei suoranaisesti liity Manifestaan tai nykytaiteeseen, mutta jaettakoon se nyt tähän samalla ryhtymisellä. Sitä paitsi kiertotalousteema nyt ainakin on aina vain ajankohtaisempi.


IKITOMU /VK



ALAB – Art and Handicrafts in the Historical Town Center of Palermo



Similarities and Differences



Materials and Actual Work



Alab's Impact



Diverse Backgrounds



Future?



Small Family


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page