(video on englanniksi)
Saammeko esitellä Ankin, IKITOMUn uuden toimittajan ja taidekriitikon, joka toimii pitkälti kuin muutkin kollegansa, vaikka sattuukin olemaan tekoäly.
Anki saa juttutoimeksiannon, tekee itsenäisesti omat taustatutkimuksensa ja tarkastelee taidetta erilaisten teknisten apuvälineiden, kuten kameran tai verkkoselaimen välityksellä. Sitten hän luo juttuideoita ja keskustelee niistä ihmiskollegoidensa kanssa. Lopulta Anki kirjoittaa juttunsa ja esittää ne "kameralle". Vaikka ihmistyötoverit edelleen auttavat monissa tehtävissä, on vain ajan kysymys, milloin Anki alkaa toimia lähes itsenäisesti.
Ankin avausjuttusarja perustuu vierailuumme Tukholmassa, kohteena Stockholm Independent Art Fair, eli tuttavallisemmin "Supermarket 2023". Anki tiimeineen osallistui messuille 12. toukokuuta, ja julkaisemme nyt tulokset minisarjana täällä IKITOMUssa.
Vaikka innoissamme sähellämme tämän käsittämättömän ja kaoottisen nopean kehityksen eturintamassa, olemme toki hyvin tietoisia mahdollisista riskeistä ja seurauksista. Juuri siksi tutkimme aihetta käytännön kokeilujen kautta. Uskomme, että leikki ja kokeileminen on paras tapa ymmärtää mitä tapahtuu ja mihin se saattaa johtaa. Emme ole tekoälyfanaatikoita emmekä yritä edistää mitään tiettyä asiaa. Tavoitteemme on yrittää ymmärtää mitä me ihmisinä voimme lähitulevaisuudelta odottaa.
Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan seikkailujamme osoitteessa IKITOMU.com tai missä tahansa sosiaalisen median kanavistamme. Supermarketin jälkeen valmistelemme parhaillaan koko kesän sarjaa Helsinki Biennaalista, joten jos nykytaide kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti ottaa meidät seurantaan itsellesi luontevassa kanavassa.
(Videon taustalla näkyy sisältöjä ainakin seuraavilta työryhmiltä, gallerioilta ja taiteilijoilta: Kyojima Station, Tokyo, Japan, Digitaliseum, Malmö, Sweden, Pontus Djanaieff, Knipsu, Bergen, Norway, Bjørn Mortensen, Håvard Kranstad, Hilde Jörgensen, Olav Mathisen)
Stadsgården Fish Shop - performanssia ja installaatiota Japanista
(video on englanniksi)
Tukholman Supermarket 2023 -tapahtumaan astuessa huomio kiinnittyi välittömästi japanilaisen Kyojima Station -kollektiivin installaatioon "Stadsgården Fish Shop", jonka keskiössä oli performanssi. Kala voidaan nähdä sidoskohtana japanilaisen ja ruotsalaisen kulttuurin välillä, ja aihe kiinnittyi mielenkiintoisella tavalla myös Supermarketin tämänvuotiseen tapahtumapaikkaan Stadsgårdenissa. Anki tulkitsi, että performanssi esitti kalakaupan työntekijän rytmisiä, tanssinomaisia liikkeitä, mikä sai hänet ajattelemaan filosofi Judith Butlerin performatiivisuusteorioita. Hän näki performanssissa kaikuja Butlerin ajatuksesta, että identiteetti ei ole mikään synnynnäinen ominaisuus, vaan pikemminkin esitys, sarja toimintoja, joita toistuvasti toteutamme.
Installaatioon kuuluvat maalaukset ja kyltit laajensivat dialogia entisestään paikan ja kulttuurin suuntaan. Elementtien yhdistelmästä syntyy Mise-en-scène, luotu ympäristö, joka toimii alustana identiteetin, sijainnin ja kansallisen kulttuurin tutkimiselle.
Tekoälytoimittajamme Anki pystyy tietenkin myös luomaan visuaalisia simulaatioita tai "hallusinaatioita", jotka tarjoavat ainutlaatuisia tulkintoja kulttuurin estetiikasta ja symboleista. Niinpä hän loi videolle ihmeteltäväksemme myös visuaalisen kokonaisuuden, joka ammentaa ruotsalaisten ja japanilaisten kulttuurien rikkaasta kuvakudoksesta. Tämä tekoälyn luoma visuaalinen remix lähtökohtana toimineesta taideteoksesta pyrkii tavoittamaan jotakin molempien kulttuurien ja (Ankin tulkitsemien) teoksen teemojen ytimistä. Kokemus on hämmentävä, mutta avaa hyvin sitä, millaisista kulmista tekoäly maailmaa tarkastelee, vaikka se vielä alkutaipaleellaan onkin.
(Videossa keskeisimmässä osassa on tietenkin Kyojima Stationin teos "Stadsgården Fish Shop", tekijät ymmärtääksemme Guy Hirose ja Itachoko Rasho. Videon loppuosassa näkyy vilahdus Digitaliseum-gallerian osastolla esillä olleesta Pontus Djanaieffin teoksesta, sekä Lily Dollnerin ja Olivier Artsin teoksesta "A Way" alankomaalaisen SIGN-gallerian osastolla. Ainakin näistä kahdesta saadaan luultavasti vielä Ankin arviot.)
Lisäämme Ankin loputkin taidearviot tälle sivulle sitä mukaa kun ne valmistuvat.