MUST SEE: 50 Hz Mika Vainio (Kiasma Helsinki)


Mika Vainion uraauurtavaa äänitaidetta vihdoinkin hieman laajemmin esillä Suomessa. Kiasman 50 Hz -näyttely on auki 10.1.2021 asti.[videon spiikki]


On taiteilijoita jotka yksinkertaisesti valtaavat tilansa. Jälkikäteen vaikuttaa helposti siltä, että kulttuurissa oli juuri sellaiselle kysyntää, mutta on mahdoton sanoa olisiko joku muu kyennyt tilan valtaamaan, saati luomaan yhtä merkittävän tuotannon. Mahdollisesti koko tontti olisi vain jäänyt täyttämättä.


Mika Vainio oli sellainen taiteilija.


Suurella yleisöllä ei ole kunnollista käsitystä hänen työnsä merkittävyydestä eikä laajuudesta. Kiasman “50 Hz” näyttely on askel oikeaan suuntaan. Tiivis näyttely onnistuu välittämään paljon olennaista Vainion elämäntyöstä.


Ei tietenkään pidä väheksyä monia hienoja yhteistyökumppaneita, jotka jakoivat hänen taiteellisen tinkimättömyytensä ja intohimon ääneen. Harva heistä kuitenkaan osui kohdalle sattumalta. Vainio aktiivisesti etsi hengenheimolaisia ja myös tutki ja laajensi tietämystään musiikista ja muista taiteenlajeista koko elämänsä ajan.


Niin omistautunut äänelle kuin olikin, Vainion työt kurkottelivat usein ulos lokeroistaan, kohti ideatasoa, toisia aisteja ja toisia taiteenaloja. Hän koki että musiikki saattoi olla myös visuaalista tai perustua muihin, fysikaalisiin ilmiöihin. Hänen maailmassaan ääni ei ollut pelkkää ilmanpaineen vaihtelua, vaan täynnä potentiaalia. Se merkitsi suoraa yhteyttä aivoihin, tunteisiin ja ympäröivään maailmaan.


Vainion äänet ovat samanaikaisesti sekä mitattavia tieteellisiä ilmiöitä että elävää värähtelyä, joka saattaa saada minkä tahansa kohtaamansa resonoimaan.


Kiasman näyttelyä voi suositella kaikille, joille Mika Vainion tuotanto ei ole ennestään tuttua. Ja myös kaikille, joille se sitä on.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki