IKITOMUn taidekesä 2019: Pawel Althamer HAMissa


Pawel Althamer HAMissa (hamhelsiki.fi) 8.9. asti.

[videon selostusteksti:]

Ensimmäisen kerran kiinnitimme Althameriin huomiota muutama Venetsian biennaali sitten, jonne hän oli tehnyt upeita todellisten venetsialaisten kasvovaluihin perustuvia veistoksia. Ne muistuivat väkevästi mieleen HAMissa, kun vastaavat muovivalut tervehtivät kävijää heti alaovella.

Althamer on monella tavalla merkittävä ja hämmästyttävän moniulotteinen taiteilija. Jos laillamme kansainvälinen taideammattilaisten tuottama biennaalitaide välillä alkaa väsyttää, Althamerin kaltaiset taiteilijat ovat siihen oivaa vastalääkettä. Hän vaikuttaa aivan aidosti sekä innostuvan taiteesta yhä uudestaan, että myöskin pitävän sitä jonkinlaisena kokonaisvaltaisena käyttöliittymänä, jonka avulla maailman kanssa asioi. Tarvitaan aivan erityisen kyyninen taiteenharrastaja ajattelemaan, että hänen esimerkiksi lasten ja syrjäytyneiden kanssa tekemänsä pitkäkestoiset hankkeet olisivat jotakin muuta kuin vilpitöntä halua käyttää ja jakaa taiteellista lähestymistapaa ja samalla oppia itse sen mekanismeista.

Althamerilta on esillä melko runsaasti erilaisia töitä ja teosten dokumentaatioita. Alkukesästä paikalla oli jopa taidebussi, jolla tosin emme osuneet huristelemaan, mutta joka kuulemma kuuluu taitelijan vakiovarusteluun. Taide tuntuu kulkevan Althamerin mukana kuin hänen ympärillään leijuva voimakenttä. Moniulotteisen ja ennakkoluulottomasti elämän eri alueille rönsyävän voimakentän voi aistia näyttelyssä.

Moneen suuntaan pursuavalle taiteellisen työn dokumentaatiolle sopivana vastapainona toimii hämmentävä ja hieno valkoinen teos, josta on pyritty rajaamaan pois kaikki muu. Jos haluaa teoksen kokea, on pukeuduttava valkoisiin haalareihin ja sulauduttava suureen valkoiseen epätilaan. Kokemus on visuaalisesti hälyisässä ajassamme puhdistava - jos sille osaa antautua. Ja ellei osaa, lievä vastahankainen ärtymys pakko-osallistamisesta varmasti kelpaa taiteilijalle sekin.

Althamerin taiteen monet rönsyt kannattaa ehdottomasti käydä kokemassa. Näyttely jatkaa HAMin viimeaikaista kansainvälisestikin ensiluokkaista tarjontaa. Althamerin kokemiseen on aikaa 8.9. asti. Vielä ehtii!


Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki